A biomarker for age estimation in forensic medecine: Analysis of age and sex-dependent miR-766-3p expression levels in Saliva
Adli tıpta yaş tahmini için bir biyobelirteç: Salıva'da yaş ve cinsiyete bağlı mıR-766-3p ekspresyon düzeylerinin analizi
  1. Tez No: 905467
  2. Yazar: ZENAB BINTOU NSOUNMFON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BERTAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aging, Senescence, Biomarker, Saliva, SIRT6, MiR-766-3p, Chronological age estimation, Forensic Sciences, RNA extraction, RT-PCR, Real-Time, Polymerase Chain Reaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
Adli Tıpta Yaş Tahminine Yönelik Bir Biyobelirteç: MiR-766- Tükürükte Yaşa ve Cinsiyete Bağlı Ekspresyon Düzeylerinin Analizi Rutin adli vakalarda ilgili kişinin yaşını belirlemek soruşturma için çok önemli olabilir, ancak bu işlem hâlâ kolay değildir. Adli kapsamın ötesinde, yaş tahmin araçları göç, antropoloji ve afet mağdurlarını tanımlama programları da dahil olmak üzere diğer birçok alan için de faydalı olabilir. Etkili bir yaş tahmin modeli oluşturmak amacıyla yaşlanmanın karmaşık temellerini anlamak bize çeşitli ipuçları verebilir. Başlangıçta histon deasetilasyonundaki rolleriyle bilinen sirtuinler (SIRT), yaşlanma ve yaşa bağlı hastalıklardaki rolleri nedeniyle giderek artan ilginin merkezi olmuştur. SIRT6 yaşlanmayla birlikte bir azalma gösterir.“SIRT6 ifadesini hangi faktörler etkiler?”sorusunun cevabı yaşlanmayla ilgili karmaşık ilişkileri açıklamaya çalışırken uygulanacak olan yaş tahmin modellerinin tasarlanmasında da faydalı olacaktır. Gen susturmadaki rolleriyle bilinen mikroRNA'lar bu sınıfta yer alan bir faktördür. MiR-766-3p, bir geri bildirim düzenleyici döngü aracılığıyla SIRT6'yı hedefler. Farklı yaş gruplarındaki tükürük örneklerinde miR-766-3p'nin ekspresyon modellerinin analizi, miRNAyaşla ilgili devrelere ilişkin daha fazla bilgi verebilir ve yaş tahmin araçları için aday bir biyobelirteç olarak potansiyelini belirleyebilir. Sonuçlarımız kadın ve erkeklerin ifade kalıplarında farklılık olduğunu göstermektedir. Kadınlarda yukarı düzenleme görülürken, erkeklerde yaşla birlikte azalma görülüyor.
Özet (Çeviri)
A Biomarker for Age Estimation in Forensic Medicine: Analysis of Age and Sex-Dependent Expression Levels of MiR-766-3p in Saliva Determining a person of interest's age in routine forensic cases can be a pivotal lead to an investigation, however, this task remains challenging. Beyond the forensic scope, age prediction tools could be an asset to several other fields including immigration, anthropology and disaster victim identification programs. Several leads have been explored to understand the complex underpinnings of ageing to create an effective prediction model. Initially known for their role in histone deacetylation, sirtuins (SIRTs) have received growing attention, regarding their role in ageing and age-related diseases as SIRT6 shows a downregulation with ageing. The question of“What factors affect SIRT6 expression?”would, therefore, be valid, when trying to elucidate the complex network involved in ageing and when designing age prediction models. MicroRNAs known for their role in gene silencing are one such factor. MiR-766-3p targets the SIRT6 via a feedback regulatory loop. The analysis of the expression patterns of miR-766-3p in the saliva samples of different age groups may give more insight into miRNA-age-related circuitry and determine its potential as a candidate biomarker for age prediction tools. Our results show a difference in the expression patterns of women and men. Where women show an upregulation, men show a downregulation with age.