Bir eğitim aile sağlığı merkezine kayıtlı hipertansiyon hastalarının ilaç kullanım uyumları ile tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımları arasındaki ilişki
What do people with hypertension use to reduce blood pressure in addition to conventional medication – is this related to adherence?
- Tez No: 844851
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Herbal tedavi, hipertansiyon, ilaç uyumu, Morisky Ölçeği, tamamlayıcı ve alternatif tıp
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bir Eğitim Aile Sağlığı Merkezine Kayıtlı Hipertansiyon Hastalarının İlaç Kullanım Uyumları ve Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımları Arasındaki İlişki Amaç: Bu çalışmada, hipertansiyon hastalarının ilaç tedavilerine uyum durumlarını Morisky ölçeği ile değerlendirmeyi ve aynı zamanda hastalardaki ilaç uyumu ile TAT kullanımları arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladım. Gereç ve Yöntem: Çalışmamda, Nisan 2016-Haziran 2016 döneminde Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bağlaraltı Eğitim Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 18 yaş ve üzerindeki 465 hipertansiyon hastasına Morisky-8 ölçeğini uyguladım. Aynı hastaların sosyo-demografik özellikleri ve TAT kullanım durumlarını kaydettim. Hastaların ilaç kullanımına bağlılıkları ile alternatif tedavilere yönelimleri arasındaki ilişkiyi analiz ettim. Bulgular: Hipertansiyon hastaları arasında TAT kullanım oranını %55,7 olarak buldum. En sık tercih edilen yöntemler limon, sarımsak, yoğurt ve bunların kombinasyonuydu. TAT kullanımı kadınlarda ve gençlerde daha fazlaydı. Hipertansiyon hastalarının antihipertansif ilaç kullanımına bağlılıkları MMAS-8 ölçeğine göre %72,2 oranında orta ve iyi düzeydeydi. İlaç kullanmayı unutan hastaların daha fazla oranda TAT kullandıkları tespit edildi. Sonuç: Hastaların ilaç kullanımına bağlılıkları yüksek olsa da en önemli problemleri“unutmak”olarak ön plana çıkmaktadır. Bu hastalara demansla ilgili araştırmalar önerilebilir veya hastaların unutkanlıklarını azaltacak destek sağlanabilir. Hipertansiyon hastalarında ilaç kullanımının aksaması önemli mortalite ve morbiditeye sebep olabilir bu yüzden aile hekimleri bu hastalara gereken desteği sağlamalıdır. Unutma problemi aşıldığında TAT kullanımının de azalacağı kanaatindeyim.
Özet (Çeviri)
Introduction Patients with chronic diseases may sometimes prefer to use alternative approaches to improve their health. Such approaches may be used solely or in combination with their conventional western medication. This survey in a primary care setting aimed to evaluate dietary substances used by patients with hypertension and to explore whether there was a relationship with adherence to conventional drug treatment. Methods The study group was composed of 465 patients who were registered with the Family Medicine Center in the city center in the period between April 2016 and June 2016. Socio-demographic characteristics of the patients and substances they used in addition to the drugs were recorded. Results The dietary substances most commonly preferred were lemon, garlic, yoghourt, and combinations of these. Medication adherence among patients with hypertension was moderate to high with 72.25% of patients using their medications. Patients forgetting to take their antihypertensive medications were more likely to use these substances. Conclusions Patients reported high adherence to their use of conventional medication. The most important problem was“forgetting”in low adherent patients and they mainly used lemon, garlic, and yoghourt at times of sudden blood pressure elevations. Physicians should inform the patients who struggle with hypertension about the risk of nonadherence which can result in serious morbidity and possibly mortality.