Sistemik D vitamini düzeyinin farklı greft materyallerinin iyileşmesi üzerine etkileri: Deneysel histolojik çalışma
The effects of systemic vitamin D level on the healing of differentgraft materials: An experimental histological study
  1. Tez No: 844850
  2. Yazar: MEHMET SEFA HACIBEKTAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin D, bone grafts, bone augmentation, calvarial bone defect, histology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
D vitamininin kemik metabolizmasında çok sayıda önemli görevi bulunur. Bu nedenle kemik metabolizmasıyla ilişkili biyolojik proseslerdeki etkinliği birçok çalışmaya konu olmuştur. Bu çalışmanın amacı serum D vitamini düzeyinin farklı kemik greft materyallerinin iyileşmesi üzerine etkilerini araştırmaktır. 36 adet erkek sıçan 3 gruba ayrılarak ameliyat öncesi 6 hafta boyunca farklı miktarlarda D vitamini içeren özel yemlerle beslenmiştir. Yüksek serum D vitamini düzeyi grubunda (Grup A) 10.000 iu/kg D3 vitamini, standart serum D vitamini düzeyi grubunda (Grup B) 1.000 iu/kg D3 vitamini ve düşük düzey serum D vitamini grubunda (Grup C) 100 iu/kg D3 vitamini içeren yemler kullanılmıştır. Genel anestezi altında sıçanların kalvaryasında 5 mm çapında 4 adet defekt oluşturulmuştur. Defektler otojen greft, allogreft, ksenogreft ile ogmente edilmiş veya boş bırakılmıştır. Serum D vitamini düzeyleri cerrahi işlem öncesinde ve sakrifiye edilmeden önce ölçülmüştür. 6. haftanın sonunda denekler sakrifiye edilerek histolojik ve histomorfometrik analizler yapılmıştır. Tüm denekler çalışmayı herhangi bir komplikasyon olmadan tamamlamıştır. Çalışma sonuçları, tüm greft tiplerinde D vitamini düzeyi arttıkça yeni kemik oluşum miktarının da arttığını göstermektedir. Grup C'de yeni kemik oluşumu kriterleri açısından greft materyalleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Grup A ve grup B'de en fazla miktarda yeni kemik oluşumu allogreft grubunda görülmüştür (1,48±0,07, 0,66±0,19, sırasıyla). D vitamini düzeyinin üç grupta da çalışma boyunca stabil kaldığı bulunmuştur. Bu çalışmada kullanılan D vitamini dozları ileride yapılacak çalışmalarda referans değer olarak kullanılabilir. D vitamini dozlarının farklı greft tiplerinin iyileşmesi üzerine etkisi ileride yapılacak çalışmalarda değerlendirebilir. D vitamini dozunun klinikte ogmentasyon işlemlerinin başarısına etkisini değerlendirmek için prospektif randomize klinik çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler : D vitamini, kemik greftleri, kemik ogmentasyonu, kalvaryal kemik defekti, histoloji
Özet (Çeviri)
Vitamin D has many important functions in bone metabolism. For this reason, its effectiveness in biological processes related to bone metabolism has been the subject of many studies. The aim of this study is to investigate the effects of serum vitamin D level on the healing of different bone graft materials. 36 male rats were divided into 3 groups and fed with special feed containing different amounts of vitamin D for 6 weeks before surgery. 10,000 iu/kg vitamin D3 in the high serum vitamin D level group (Group A), 1,000 iu/kg vitamin D3 in the standard serum vitamin D level group (Group B), and 100 iu/kg vitamin D3 in the low serum vitamin D level group (Group C). Feeds containing Under general anesthesia, four defects with a diameter of 5 mm were created in the calvaria of the rats. Defects were augmented with autogenous graft, allograft, xenograft or left empty. Serum vitamin D levels were measured before surgery and before sacrifice. At the end of the 6th week, the subjects were sacrificed and histological and histomorphometric analyzes were performed. All subjects completed the study without any complications. Study results show that as vitamin D levels increase in all graft types, the amount of new bone formation also increases. In Group C, no significant difference was found between the graft materials in terms of new bone formation criteria. In group A and group B, the highest amount of new bone formation was seen in the allograft group (1.48±0.07, 0.66±0.19, respectively). Vitamin D levels were found to remain stable throughout the study in all three groups. The vitamin D doses used in this study can be used as reference values in future studies. The effect of vitamin D doses on the healing of different graft types can be evaluated in future studies. Prospective randomized clinical studies are needed to evaluate the effect of vitamin D dose on the success of augmentation procedures in the clinic.