Değişken kesitli düzlem çerçeve elemanlarının rijitlik matrisi ve ankastrelik kuvvetlerini hesaplayan bir bilgisayar programı geliştirilmesi
Development of an algorithm to calculate stiffness matrix and fixed end forces of members of plane frame having tapered cross-section
  1. Tez No: 84488
  2. Yazar: MEHMET GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tapered Cross-Section Member, Basic Stiffness Coefficient, Fixed End Forces MAi'uAoi.'Uu MERKEZİ
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ill ÖZET Bu çalışmada, düzlemi içinde statik yükler altında, değişken kesitli düzlem çerçeve elemanların temel rijitlik katsayılarını ve ankastrelik kuvvetlerini hesaplayan bir algoritma ve bilgisayar programı geliştirilmiştir. Çalışmaya eklenen program, tablo ve grafik kullanımını gereksiz kılmaktadır. Bilgisayar programında, uygulamada çok karşılaşılan tüm değişken kesit tipleri gözönüne alınmıştır. Değişken kesit olması halinde temel rijitlik katsayıları ve ankastrelik uç kuvvetlerinin hesabı üniform kesitlerden farklılık göstermektedir. Bu nedenle programda, bunların hesabı için analitik ve sayısal integral alma işlemleri kullanılmıştır. Sayısal integral alma işleminde Romberg integrasyon yöntemi kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler : Değişken Kesitli Eleman, Temel Rijitlik Katsayısı, Ankastrelik Kuvvetler
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In this study, a new algorithm and computer program has been developed to calculate basic stiffness coefficients and fixed end forces of frame members having tapered cross - section on a plane perpendicular to the statical loads. This program do not need to use any tables and charts. In this program, most common types of members having tapered cross - section have been considered. If the cross - section type is tapered, the calculation of basic stiffness coefficients and fixed end forces differs from that of uniform cross - section. Thus, to calculate those, analytical and numerical integration method are employed by using Romberg Integration Method for the numerical integration.