Total tiroidektomi sonrası hashimoto tiroiditinde otoimmünitenin tiroidle sınırlı olup olmadığının belirlenmesi
Identifing the relationship between autoimmunity and thyroid gland in hashimotos thyroidits after total thyroidectomy
  1. Tez No: 351264
  2. Yazar: ABDURRAHMAN AKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN OK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, CD3, CD4, CD8, anti-TPOA, anti-TGA, HLA-DRB1, otoimmünite, total thyroidectomy, Hashimoto's thyroiditis (HT), autoanticors. CD3, CD4, CD8, Anti-TPOA, Anti-TGA, HLA-DRB1*
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: HT çeşitli immünolojik, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu immün toleransın bozulduğu değişik tiroid antijenlerine karşı immün sistemin reaksiyon verdiği otoimmün bir hastalıktır. Çevresel faktörlerden kaynaklanan tirosit hasarı otoreaktif T ve B hücrelerin proliferasyonuna neden olan yeni, gizli epitopların ekspresyonu ile sonuçlanır. Tiroidin bu hücreler ile infiltrasyonu ile HT oluşur. Hashimoto tiroiditi, organ spesifik ve en sık görülen otoimmün hastalıktır. Antitiroglobülin (anti-TGA) ve antitiroid peroksidaz antikorlarının (anti-TPO) yüksek titrede pozitif olması hastalığın tanısı için çoğu kez yardımcıdır. Çalışmamızda; Hashimoto tiroiditi tanısı alan ve total tiroidektomi sonrası hastaların antitiroglobülin, anti-TPOA, CD3, CD4, CD8 lenfositler ve HLA-DR*B1 değerleri incelenerek otoimmünitenin tiroid dokusuna sınırlı olup olmadığının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2003- Mayıs 2013 arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde 193 (%20,1) hastanın total tiroidektomi sonrası Hashimoto tiroiditi tanısı aldığı tespit edilmiştir. Olgularımızın tamamı patolojik olarak Hashimoto tiroidit tanısı almış hastalar arasından rastgele seçilmiştir. Çalışma grubundaki 51 hastanın antitiroglobülin, anti-TPOA, CD3, CD4, CD8 lenfositler ve HLA-DR*B1 değerleri periferik kan örneğinden çalışılmıştır. iki hasta hemitiroidektomi yapıldığı için çalışmadan çıkarılmıştır. Bulgular: Total tiroidektomi yapılan popülasyonda 29 (%59,2) hastanın anti-TPOA değerleri, 42 (%87,8) hastanın anti-TGA değerleri normal değerlerden düşük tespit edildi. Hastaların total tiroidektomi sonrası CD3, CD4 ve CD8 ortalamaları normal aralıklarda bulunmuştur. Hashimoto hastalığı olan 48 hastada ağırlıklı olarak HLA-DRB1* 04 11 allelleri tespit edildi. Bununla beraber kontrol grubu olarak belirlenen sağlıklı vericilerden çalışılan 50 kişilik grubun allelleri de benzer şekilde HLA-DRB1* 0411 ağırlıklı olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamızda özellikle total tiroidektomi sonrasında otoimmün tiroid dokusu ortadan kaldırıldığı için anti-TPOA ve anti-TGA değerlerin düştüğü gösterildi. CD3, CD4 ve CD8 değerleri postoperatif normal sınırlarda idi. Ayrıca HLA-DRB1 allellerinden 0411 postoperatif bakılan hastalarda daha ağırlıklı olarak bulundu Fakat kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı bir fark görülmedi. Bu bulgular ışığında Hashimoto tiroiditi organa spesifik bir hastalık olmakla beraber sistemik etkileri de olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and the Aim: Hashimoto's thyroiditis (HT) is an autoimmune disease in which the thyroid gland is attacked by a variety of cell- and antibody-mediated immune processes. Variety of immunologic, genetic as well as environmental factors causes HT. The autoreactive T and B cells proliferate and damage thyroid gland in environmental exposure. Lymphocytic thyroid infiltration causes HT. HT is an organ specific and most common autoimmune system disease. The HT diagnosed by detecting elevated levels of antithyroglobulin (anti-TGA) and antithyroid peroxidase (anti-TPOA) in the serum. In this study, the role of anti-TGA, anti-TPOA, CD3, CD4, CD8 T lymphocytes and HLA- DR*B1 levels of patients, applied total thyroidectomy, were studied to determine whether autoimmunity is limited to thyroid tissue. Materials and Methods: 193 patients, reported between January 2003 and May 2013, was included in this study. These patients were diagnosed by HT after total thyroidectomy. 51 patients were randomly selected among 193 HT patients. Anti-TGA, Anti-TPOA, CD3, CD4 and CD8 T lymphocytes and HLA-DR*B1 levels of the patients were derived from peripheral blood. Two of the patients were excluded from studies because of hemithyroidectomy. Findings: Among the patients who had total thyroidectomy, the level of anti-TPOA of 29 (%59,2) patients reduced as well as anti-TGA level of 42 (%87,8) patients reduced. CD3, CD4 and CD8 T lymphocytes were within the normal range after total thyroidectomy. In addition, CD8 level was significantly elevated by aging [(r=0,460) (p:0. 001)]; however, CD3 and CD4 levels were not changed by aging. The 48 patients showed HLA-DRB1*0411 alleles as well as 50 healthy controls. Results and Conclusions: In this study, we showed that Anti-TPOA and anti-TGA levels reduced after total total thyroidectomy related to remove autoimmune thyroid tissue. CD3,CD4 and CD8 levels were at the normal range. Moreover, the level of HLA-DRB1*0411 became higher after the operation. However, there was no significant difference between HLA-DRB1*0411 level of patients and normal controls. The latter suggest that HT ıs an organ specıfıc dısease but also ıt mıght have some systematıc effects.