Geç preterm bebeklerde oksijen tedavisinin yönetiminde oksijen histogram izleminin etkisi
The effect of oxygen histogram monitoring on the management of oxygen therapy in late preterm infants
  1. Tez No: 845040
  2. Yazar: ZEYNEP BERAT CANTENUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE SUNA OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Geç preterm, yenidoğan, bebek, oksijen histogram, SpO2, solunum sıkıntısı, Late preterm, newborn, infant, oxygen histogram, SpO2, respiratory distress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde oksijen tedavisi, tek başına ya da diğer solunum desteği tedavileri ile birlikte sık kullanılmaktadır. Oksijen tedavisinin faydaları ve zararları arasındaki denge hedef oksijen değerlerinin tanımlanması ve doğru izlem yöntemlerinin uygulanması ile mümkündür. Çalışmanın amacı, yatış gereken, SpO2 izlemi (Arteriyel oksijen satürasyon, SpO2) yapılan, geç preterm bebeklerde postnatal 24 saat süresince supoptimal SpO2 aralığında geçirilen süreyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezde prospektif gözlemsel klinik çalışma olarak, Eylül 2020-Şubat 2021 tarihleri arasında 34 0/7-36 6/7 hafta doğan ve yatması gereken geç pretermler (n=100) dahil edildi. Hastalar Masimo Radical-7 Pulse CO-Oximeter® nabız oksimetresi ile izlendi. İlk 24 saate ait veriler kaydedildi. Üretici firma tarafından oluşturulan beş histogram grubuna ait veriler [Oksijen histogram1 (%0-80), oksijen histogram2 (%81-85), oksijen histogram3 (%86-90), oksijen histogram4 (%91-95), oksijen histogram5 (%96-100)] analiz edildi. Hastaya ve anneye ait veriler çalışma formuna kaydedildi. Bulgular: Hastaların gebelik haftası ortalama±SS, 36.67±0.71 hafta, %41'i kız cinsiyete sahipti. Solunum sıkıntısı (n=39), YGT (n=33), RDS ve neonatal pnömoni (n=14), ENS ve beslenme güçlüğü (n=14) tanılarına göre gruplandırıldı. Hipoksemi (YGT: 1.06±1.36 ila RDS ve neonatal pnömoni: 2.47±2.18, ENS ve beslenme güçlüğü: 2.12±1.35, p=0.003) ve oksijen histogram1 ve 2 oranları, YGT grubunda daha düşük saptandı (sırasıyla, p=0.02 ve p=0.039). Solunum desteğine göre NCPAP ve NIMV uygulanan hastalarda hipoksemi oranları daha düşük saptandı (NCPAP ila solunum desteği almayan ve konvansiyonel MV, p=0.036 ve p=0.048; NIMV ila solunum desteği almayan ve konvansiyonel MV p=0.013, p=0.016). Sonuç: Geç preterm bebeklerde, yatış tanıları ve solunum desteği yöntemine göre oksijen histogram yöntemi ile hipokside geçen süreye ait oranların farklı olduğu gösterildi. Oksijen histogram izlemi yatak başı uygulanan, pratik ve kantitatif sonuç veren izlem yöntemidir. Bu yöntem oksijen ilişkili morbiditeleri önlemek, ideal SpO2 hedeflerini araştırmak ve oksijen tedavi yönetimini geliştirmek için planlanan çalışmalarda uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Oxygen therapy in the neonatal intensive care unit is often used alone or in combination with other respiratory support treatments. The balance between the benefits and harms of the oxygen therapy is possible by defining the target oxygen values and applying the correct monitoring methods. The aim of the study is to investigate the time spent in the suboptimal SpO2 interval (oxygen saturation histogram) during the 24 hours postnatally in late preterm infants admittted neonatal intensive care unit. Materials and methods: As a prospective observational clinical trial at a single center, late preterms (n=100), born at 34 0/7-36 6/7 weeks between September 2020 and February 2021, were included. Patients were monitored with the Masimo radical-7 Pulse co-Oximeter® pulse oximeter. Data for the first 24 hours divided five oxygen histogram groups created by the manufacturer for oxygenation status [Oxygen histogram1 (0-80%), oxygen histogram2 (81-85%), oxygen histogram3 (86-90%), oxygen histogram4 (91-95%), oxygen histogram5 (96-100%)]. The clinical features of the infants and its mothers were recorded in the study form. Results: The median±SS gestational week was 36.67±0.71 week, 41% had a female sex. The infants were divided into groups as ENS and feeding difficulties (n=14), respiratory distress (n=39), RDS and neonatal pneumonia (n=14) and TTN (n=33) according to their principal diagnoses. Hypoxemia (TTN: 1.06 ± 1.36 to RDS and neonatal pneumonia: 2.47 ± 2.18, ENS and feedin difficulties: 2.12 ± 1.35, p = 0,003) and oxygen histogram 1 and 2 ratios were lower in the TTN group (p = 0.02 and p = 0,039, respectively). Hypoxemia rates were lower in patients undergoing NCPAP and NIMV compared to respiratory support (NCPAP to non-respiratory support and conventional MV, p=0.036 and p= 0.048). Conclusion: In late preterm infants the rates of time spent in hypoxia with the oxygen histogram method were shown to be different according to primary diagnoses and respiratory support methods. Oxygen histogram monitoring is a practical and quantitative monitoring method applied at the bedside. This method can be applied in studies planned to prevent oxygen-related morbidities, investigate ideal SpO2 targets, and improve oxygen treatment management.