Obstrüktif uyku apneli hastalarda transoral robotik dil kökü cerrahisinin etkinliği
The effectiveness of transoral robotic tongue base surgery in patients with obstructive sleep apnea
  1. Tez No: 845041
  2. Yazar: SABİT KUNTER BERKAY ŞERİFOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI BOSTANCI TOPTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif Uyku Apnesi, Dil Kökü Rezeksiyonu, Robotik Cerrahi, Polisomnografi, Obstructive Sleep Apnea, Tongue Base Resection, Robotic Surgery, Polysomnography
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amaç: Obstrüktif uyku apneli hastalarda transoral robotik dil kökü cerrahisinin etkinliğinin araştırılması. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 2018 yılından 2023 yılı Ekim ayına kadar obstrüktif uyku apneli hastaların, karakteristik ve demografik özellikleri, preoperatif ve postoperatif polisomnografik değerleri, fizik muayeneleri ve anestezi altında yapılan değerlendirmeleri toparlandı. Cerrahi ve genel anestezi için kontrendikasyon yaratan medikal durumlar, kontrol altında olmayan psikiyatrik hastalıklar, gerçekçi olmayan cerrahi beklenti, robotik cerrahi için uygun olmayan ağız açıklığı, trismus, postoperatif polisomnografi testi elde edilemeyen hastalar ve 18 yaşın altında olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Postoperatif ve preoperatif polisomnografik testler karşılaştırıldığında, vücut kitle endeksi, Epworth uykululuk ölçeği, uyku etkinliği yüzdesi, NREM evre II uyku, REM yüzdesi, AHI, AHISupin, AHIREM, arousal indeks, REM obstrüktif apne sayısı, NREM obstrüktif apne sayısı, ortalama obstrüktif apne süresi, toplam apne süresi, en uzun apne süresi, toplam apne indeksi, REM santral apne sayısı, NREM santral apne sayısı, REM hipopne sayısı, NREM hipopne sayısı, ortalama hipopne süresi, en uzun hipopne süresi, toplam hipopne indeksi, ortalama O2 satürasyon yüzdesi, en düşük O2 satürasyonu yüzdesi, ortalama O2 desatürasyonu yüzdesi, ODI ve ST90 preoperatif döneme göre postoperatif verilerde istatistiksel olarak anlamlı farklı bulunmuştur. Cerrahi başarıda prediktif değerleri bulabilmek için ise çok değişkenli regresyon analizi yapılmış olup; AHIREM, REM obstrüktif apne sayısı, NREM obstrüktif apne sayısı, ortalama obstrüktif apne süresi, toplam apne süresi, minimum O2 satürasyonu, ortalama O2 desatürasyonu ve ST90 değerleri cerrahi başarıda prediktif değerler olarak gündeme gelmiştir. Operasyon sonrasında postoperatif yan etki ve komplikasyonlar değerlendirilmiş tonsil lojunda kanama ilk sırayı almıştır. İkinci sırada boğazda takılma hissiyatı, üçüncü sırada ise oral alım bozukluğu yer almaktadır. Sonuç: Dil kökü hacmini azaltmak amacıyla yapılan transoral robotik dil kökü cerrahisi hızlı öğrenme eğrisi ve pratik uygulanabilirliği ile OUA hastalarının yaşam standartlarını yükseltmede belirgin fayda sağlamaktadır. Nispeten diğer cerrahi yöntemlere göre yeni bir yaklaşım olan TORS'un başarısını öngörmede kullanılan prediktif değerlerin çoğaltılması, kesinleştirilmesi ve başarı kriterlerinin tekrardan değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the effectiveness of transoral robotic tongue base surgery in patients with obstructive sleep apnea. Method: Characteristic and demographic features, preoperative and postoperative polysomnographic values, physical examinations and evaluations under anesthesia of patients with obstructive sleep apnea at Akdeniz University Faculty of Medicine, Department of Ear, Nose and Throat and Head and Neck Surgery, from 2018 to October 2023, were collected. Medical conditions that are contraindicated for surgery and general anesthesia, uncontrolled psychiatric diseases, unrealistic surgical expectations, patients with mouth opening not suitable for robotic surgery, trismus, patients whose postoperative polysomnography test could not be obtained, and patients under the age of 18 were not included in the study. Results: When postoperative and preoperative polysomnographic tests were compared, body mass index, Epworth sleepiness scale, sleep efficiency percentage, NREM stage II sleep, REM percentage, AHI, AHISupine, AHIREM, arousal index, number of REM obstructive apnea, number of NREM obstructive apnea, number of average obstructive apnea. apnea duration, total apnea duration, longest apnea duration, total apnea index, number of REM central apneas, number of NREM central apneas, number of REM hypopneas, number of NREM hypopneas, average hypopnea duration, longest hypopnea duration, total hypopnea index, average O2 saturation percentage, lowest O2 saturation percentage, average O2 desaturation percentage, ODI and ST90 were found to be statistically significantly different in postoperative data compared to the preoperative period. Multivariate regression analysis was performed to find predictive values for surgical success; AHIREM, number of REM obstructive apnea, number of NREM obstructive apnea, mean obstructive apnea duration, total apnea duration, minimum O2 saturation, mean O2 desaturation and ST90 values have come to the fore as predictive values for surgical success. Postoperative side effects and complications were evaluated after the operation, and bleeding in the tonsillar area came first. In the second place is a globus sensation in the throat, and in the third place is oral intake disorder. Conclusion: Transoral robotic tongue base surgery, which is performed to reduce tongue base volume, provides significant benefits in improving the living standards of OSA patients with its rapid learning curve and practical applicability. The predictive values used to predict the success of TORS, which is a relatively new approach compared to other surgical methods, need to be increased and finalized, and the success criteria need to be re-evaluated.