Konaklama sözleşmesi ve konaklama sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü
Accommodation contract and resolution of disputes arising from the accommodation agreement
- Tez No: 845095
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN DURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Konaklama sözleşmesi, konaklatanın / konaklama yeri işletenin hak ve borçları, konaklayanın hak ve borçları, sözleşmeye aykırılık ve sözleşmenin sona ermesi, uyuşmazlık çözüm yolları, Accommodation contract, rights and obligations of the host/accommodation operator, rights and obligations of the stayer, breach of contract and termination of the contract, dispute resolution methods
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Tarihin her döneminde insanlar farklı nedenlerle bulundukları mekândan geçici ya da kalıcı olarak hareket içerisinde olmuşlardır. Bu hareketlilik içerisinde geçici konaklama ihtiyacı da ortaya çıkmış ve küresel turizmin gelişmesi ile de büyük bir sektör olmuştur. Ancak yasal düzenlemeler bakımından derli toplu bir mevzuat bulunmadığı söylenebilir. Bu çerçevede uygulamada sıkça kullanılan konaklama sözleşmesinin hukuki niteliğinin, tarafların hak ve borçlarının, uygulanacak yasal hükümlerin, sözleşmesinin sona ermesi sebepleri ile konaklama sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümünün ilişkin temel prensiplerin detaylı bir surette incelenmesi ve tek bir eserde toparlanması düşünülmüştür. Bu amacı gerçekleştirmek üzere hazırlanan bu eserde doktrin ve mevcut Yargıtay kararlarına da önemli bir yer ayrılmış, yer yer eleştiriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In every period of history, people have been in motion temporarily or permanently from their place for different reasons. In this mobility, the need for temporary accommodation has emerged and it has become a large sector with the development of global tourism. However, it can be said that there is no tidy legislation in terms of legal regulations. In this context, the legal nature of the accommodation contracts, which are frequently used in practice, the rights and obligations of the parties, the legal provisions to be applied, legal causes for the termination of the contract and basic principles regarding the resolution of the disputes arising from the accommodation contracts were examined and gathered them in a single work. In this work, which has been prepared to realize this aim, an important place has been devoted to the doctrine and the current Supreme Court decisions, and certain criticism has been brought.