Radvâ 'Aşûr ve Adalet Ağaoğlu'nun romanlarının yapı ve tema bakımından karşılaştırılması
A comparison study of Radwa Ashour and Adalet Agaoglu's novels in term of structure and theme
- Tez No: 845116
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF KARATAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Eastern Linguistics and Literature, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Radva 'Âşûr, Adalet Ağaoğlu, roman, roman tahlili, Radwa Ashour, Adalet Ağaoğlu, novel, novel analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu çalışmada Radva 'Âşûr ve Adalet Ağaoğlu'nun romanlarının yapısal ve tematik açıdan karşılaştırılması amaç edinilmiştir. Bu yazarların seçilmesinde her iki yazarın da yaşadıkları dönemde eserleri ile kendilerinden söz ettirmeyi başarması etkili olmuştur. Bu açıdan benimsenen metot, metne bağlı incelemedir. Bu kapsamda söz konusu metinlerin yapı ve içerik bakımından tahlilleri yapılmıştır. Bu bağlamda çalışma dört ana bölümden oluşturulmuştur. Çalışmanın giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı ve öneminden bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Radva 'Âşûr ve Adalet Ağaoğlu'nun romanlarının kimlikleri, özetleri, temaları ve yapıları hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Radva 'Âşûr ve Adalet Ağaoğlu'nun romanları yapısal ve tematik bakımdan karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde yapılan karşılaştırma ile ilgili bir değerlendirme yapılıp çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted with the aim of comparing the novels of Radwa Ashour and Adalet Ağaoğlu in terms of structure and theme. The fact that both authors managed to make a name for themselves with their works in the period they lived in has been effective in the selection of these authors. In this respect, the method adopted is textual analysis. In this context, the texts in question have been analyzed in terms of structure and content. In this context, the study is composed of four main parts. In the introduction part of the study, the subject, purpose, and importance of the study have been mentioned. In the second part of the study, information has been given about the identities, summaries, themes, and structures of Radwa Ashour and Adalet Ağaoğlu's novels. In the third part of the study, the novels of Radwa Ashour and Adalet Ağaoğlu have been compared structurally and thematically. In the conclusion part of the study, the study has been concluded by making an evaluation about the comparison made in the study.