Raḍvâ Âşûr ve Tantûralı kadın isimli eserinin teknik incelemesi
Radwa Ashour and her work called the women from Tantoura
  1. Tez No: 865585
  2. Yazar: NURAN YETİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAZIM ÜRÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Edebiyatı, Modern Mısır Edebiyatı, Raḍvâ Âşûr, Tarihî Roman, et-Ṭanṭûriyye, Arabic Language and Literature, Modern Eygptian Literature, Radwa Ashur, Historical Novel, et-Tanturiyya
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Modern Arap edebiyatının tarihî roman alanında adından ilk bahsettiren edebiyatçı Corci Zeydan'dır. Mısırlı akademisyen Raḍvâ Âşûr da Zeydan gibi tarihî roman kategorisinden birçok eser kaleme almıştır. Âşûr'un bu alanda eserler vermesinin asıl amacı geçmişte yaşananları rakamlarla ve tarihlerle ifade etmekten ziyade bunu bir kurgu üzerinden anlatarak gerçekliğini arttırmak ve olaylar vasıtasıyla zihinlere nüfuz etmektir. Ülkemizde Raḍvâ Âşûr hakkında yapılan araştırmaların azlığı bizleri bu yüksek lisan tezini kaleme almaya sevk etmiştir. Araştırmamızda nitel araştırma türü tercih edilmiştir. Öncelikle kendi kaleme aldığı otobiyografik eserleri referans alarak Âşûr'un hayatından ve edebî kişiliğinden detaylıca bahsedilmiştir. Daha sonra eṭ-Ṭanṭûriyye adlı romanına konu olan Filistin'in Hayfa kentindeki Tantûra köyünün tarihinden ve 1948 de yayılmacı işgal politikası gereği gerçekleştirilen Tantûra katliamının görgü tanıklarının ifadelerine yer verilmiştir. Son olarak da eṭ-Ṭanṭûriyye romanı, eserden ilgili yerler alıntılanarak teknik açıdan tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
İn modern Arabic literature, Corci Zeydan is the first literator made a name for himself in the field of historical novels. In the same way,Zeydan, the Egyptian academician Radwa Ashur has authored many works in the category of historical novels. Ashur's fundamental objective when producing works in this field is to strengthen the actuality of historical events by narrating them through fiction as opposed to expressing them with statistics and dates, and to pierce minds through events. Our country's lack of Radwa Ashur research is what dispatch us to compose this postgraduate thesis. Qualitative research type was preferred in our research. Ashur's life and literary identity are primarily addressed comprehensively, with particular emphasis on her autobiographical writings. Subsequently, presented eyewitness testimonies of the history of the Tantoura village in Haifa, Palestine, which is the subject of the novel et-Tanturiyya, and the Tantoura massacre that took place in 1948 as a result of the expansionist occupation policy. Finally, et-Tanturiyya novel was analyzed structurally by quoting relevant parts from the work.