Çocuklar ve ebeveynlerinin anksiyete seviyelerinin bruksizme olan etkisinin ve bruksizm varlığının çocukların yaşam kalitesi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of children's and their parents' anxiety levels on bruxism and the effects of bruxism on the childrens quality of life
- Tez No: 845207
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA CEREN TUĞUTLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, bruksizm, yaşam kalitesi, Anxiety, bruxism, quality of life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bruksizm, multifaktöriyel etiyolojiye sahip, çocuklarda geniş bir yaş aralığında, yüksek oranlarda görülmekte olan parafonksiyonel bir alışkanlıktır. Bruksizm, dişlerde atrizyon, mobilite, hassasiyet, diş etlerinde çekilme, masseter kasın hipertrofiye olması, baş ve yüz ağrıları gibi problemlere neden olabilmektedir. Kesin tanısının anamnez ve klinik muayene ile konulabilmesi mümkün olmasa dahi, hastadan ve velisinden alınan anamnezler ve detaylı bir klinik muayene ile muhtemel bruksizm teşhisi koyabilmemiz mümkündür. Günümüzde bruksizmin altında yatan nörokimyasal mekanizmalar tam olarak anlaşılamamıştır. Etiyolojisi tam olarak bilinmemekle birlikte multifaktöriyel olduğu konusunda görüş birliği vardır. Çocukların demografik, klinik ve psikolojik özelliklerinin yanı sıra aile ortamının da çocuklarda bruksizmin ortaya çıkmasında önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı; 8-14 yaş aralığındaki çocuklarda muhtemel bruksizm varlığı ile çocuklar ve ebeveynlerindeki anksiyete varlığı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmanın örneklemi, 30'u muhtemel bruksizme sahip (çalışma grubu) ve 30'u bruksizm alışkanlığına sahip olmayan (kontrol grubu) 60 çocuktan oluşmaktadır. Çocuklardaki anksiyete düzeyi Çocukluk Çağı Anksiyete Tarama Ölçeği (ÇATÖ) ile ebeveynlerindeki anksiyete düzeyi ise Beck Anksiyete Ölçeği ile ölçülmüştür. Çalışmanın bir diğer amacı ise bruksizmin çocuklardaki yaşam kalitesi düzeyini nasıl etkilediğinin incelenmesidir. Bu amaçla çocuklara ve velilerine Pediatrik Ağız Sağlığına Bağlı Yaşam Kalitesi Ölçeği (POQL) uygulanmıştır. Ayrıca anne-baba durumları, ekonomik ve aile durumları ve ailedeki çocuk sayıları gibi sosyodemografik özellikler ile bruksizm varlığı arasındaki ilişki de değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, çalışma ve kontrol grupları arasında, anne eğitim durumları, baba eğitim durumları, ekonomik ve aile durumları ve ailedeki çocuk sayıları açısından istatistiksel anlamlı bir bağımlılık tespit edilmemiştir. Ebeveynlerin ve çocukların anksiyete düzeyleri çalışma ve kontrol gruplarında istatistiksel olarak benzer olarak tespit edilmiştir. Ağız sağlığına bağlı yaşam kalite (çocuk formu) skorları açısından ise gruplar arasında istatistiksel anlamlı bir fark olup, kontrol grubunda ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi çalışma grubundan daha düşük olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bruxism is a parafunctional habit which has a multifactorial ethiology and is highly encountered in children in a wide age range. Bruxism may lead to issues such as tooth attrition, mobility and sensitivity, gingival recession, masseter muscle hypertrophy, head and face pain. It is not possible to have a definitive diagnosis with anamnesis and clinical examination. However, it may be possible to diagnose probable bruxism with anamnesis to be received from the patient and his/her parent and a detailed clinical examination. Today, there is still uncertainty about neurochemical mechanisms underlying bruxism. There is a consensus that ethiology of bruxism which remains unknown, is multifactorial. It is believed that besides demographic, clinical and psychological characteristics of children, family environment is a noteworthy factor in the emergence of bruxism in children. The purpose of this study was to examine the correlation between the presence of probable bruxism in children aged 8 to 14 years and the presence of anxiety in children and parents. The sample of the study comprised 60 children, 30 of whom had probable bruxism (study group) and 30 of whom had no bruxism (control group). Anxiety level in the children was measured via The Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders (SCARED). Anxiety level in the parents was measured via Beck Anxiety Inventory. The study also aimed to examine how bruxism affected the quality of life in children. For that purpose, Pediatric Oral Health-related Quality of Life (POQL) Scale was applied to the children and their parents. In addition, the correlation between sociodemographic characteristics such as parental conditions, economic and family conditions, number of children in family and the presence of bruxism was evaluated. As a result of the study, it was determined that there was no statistically significant difference between the study and control groups in terms of maternal education, paternal education, economic and family conditions and number of children in family. Anxiety levels of the children and parents were found to be statistically similar in the study and control groups. There is a statistically significant difference between the groups in terms of oral health-related quality of life (child form) scores, and the oral health-related quality of life in the control group was determined to be lower than the study group.