İnsan kaynakları yönetim şekilleri, ücret ve iş tatmini ile örgüte sadık kalınmasına olan etkiler
Human resources management types, effects on wages and job satisfaction and organizational loyalty
  1. Tez No: 845208
  2. Yazar: YÜCEL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ücret, İnsan Kaynakları Yönetimi, Örgütsel Kültür, Örgütsel Sadakat, Wage, Human Resources Management, Organizational Culture, Organizational Loyalty
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
İnsan kaynakları yönetimi, personel yönetiminden daha geniş bir çerçevede yer almış ve profesyonelleşmiş bir yönetim şeklidir. Örgütü birleştiren, tamamlayan, ötekilerden ayıran ve çalışanlarına nasıl davranmaları, gerekliliğini akseden örgütsel kültür, kişisel değişikliklerin erimesini sağlamaktadır. Organizasyondaki maddi ve manevi birikimler insan kaynakları yönetiminin fonksiyonlarının başarısı için önemli bir etken olacak şekilde gün yüzüne aksedilmektedir. Hz. Muhammed (SAV)'in“İşçinin ücretini alın teri kurumadan ödeyiniz”düsturunu kendilerine şiar ve ülkü edinen her işletme çalışandan sadakatin ve en yüksek şekilde çalışmasından fayda maksimizasyonu yapmanın ve yapabilmenin ve şirket ve örgütün devamlılık arz etmesinde en önemli rol oynayan bir gösterge, adalet ve stratejik bir yönetim şekli olarak kabul edilebilir. Üretim ve ortaya konulacak bir eser için en önemli etken çalışan insanlar olduğundan artık çalışan emek sarf eden kişilere daha özen gösterilmeli ve belli bir ücretin dışında daha değerli olduğu hissi verilmeli örgütün ayrılmaz bir tamamlayıcı parçası olduğu herhangi bir şekilde ifade edilmeli, gösterilmeli ve aksedilmelidir. Bunun için bir maliyet unsuru olmaktan çıkıp nasıl ki personel yönetiminden insan kaynakları yönetimine geçildiyse de 2000'li yıllarda değer hissiyatı veren, yansıtan ve akseden“Kıymetler Kaynakları”gibi daha değer olgusu ifade eden bir yaklaşım ile yaklaşılmalı böylece çalışanın kendini daha değerli hissetmesi ve daha verim alınabilmesi için en büyük sermayesinin çalışan olduğu yöneticiler tarafından idrak edilip kendisine hissettirici tutum, davranış ve uygulamalar gerçekleştirilmelidir. Çünkü bir örgüt ve organizasyonun en önemli sermayesi, kıymetli varlığı ve olmazsa olmaz tamamlayıcı parçası insan sermayesidir.
Özet (Çeviri)
Human resources management is a form of management that has taken place in a wider framework than personnel management and is professionalized. The organizational culture that unites, completes, separates the organization from the others, and shows its employees how to behave, think and act, ensures the melting of personal changes. The material and moral accumulations in the organization are reflected to the light as an important factor for the success of the functions of human resources management. Hz. The motto of“Pay the worker's wages before his sweat dries”of the Prophet Muhammed (SAV) is a principle that plays the most important role in maximizing the loyalty of the employee, maximizing the benefit from working at the highest level, and the continuity of the company and the organization. Can be accepted as an indicator, justice and a strategic management style. Since the most important factor for production and a work to be produced is the people who work, more attention should be paid to the people who work and they should be given the feeling that they are more valuable outside of a certain wage. For this reason, just as it was no longer a cost factor and passed from personnel management to human resources management, in the 2000s, it should be approached with an approach that expresses a more value phenomenon such as“Resources of Assets”, which gives a sense of value, reflects and reflects today, so that the employee himself/herself more valuable. In order for it to feel and be more efficient, it should be understood by the managers, whose biggest capital is the employee, and the attitudes, behaviours and practices that make it feel felt. Because the most important capital, valuable asset and indispensable complementary part of an organization and organization is human capital.