Şehir pazarlamasında ınfluencerların rolü: Konya şehrinde yaşayan bireyler üzerinde bir araştırma
The role of influencers in city marketing: A research on individuals living in the city of Konya
  1. Tez No: 845307
  2. Yazar: SENA BORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR CANÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Şehir Pazarlaması, Influencer, Influencer Pazarlama, Marketing, City Marketing, Influencer, Influencer Marketing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 366
Özet
Pazarlama; zaman içerisinde sınırlarını genişletmiş, daha geniş perspektiflerden ele alınmaya başlanmıştır. Yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde bir dönüşüme geçen pazarlama, farklı stratejiler kazanmıştır. Influencer pazarlama da bunlardan bir tanesidir. Influencer pazarlama, influencerlar aracılığıyla amaçlarına ulaşmak isteyen bir pazarlama şeklidir. Araştırma kapsamında etkileme gücü bulunan influencerların, farklı pazarlama olgularında da etkili oldukları varsayılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de şehir pazarlamasıdır. Şehir pazarlaması, şehrin pazarda en büyük payı alması için yürütülen çeşitli faaliyetlerdir. Bu kapsamda influencerların şehirler hakkında oluşturdukları paylaşımlar ile şehir pazarlamasına katkı sağladıkları düşünülmektedir. Buradan hareketle Konya şehrinde yaşayan, 18 yaş ve üzerindeki sosyal medya kullanıcısı 460 birey üzerinde anket araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırma ile şehir pazarlamasında insanları etkileme gücü bulunan influencerların rolünü belirleyebilmek amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların yarısından çoğunun en fazla 1-6 arasında influencerı takip ettiği, çoğunun influencerların önerilerini dikkate aldıkları saptanmıştır. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu bu zamana kadar herhangi bir influencerın önerisi sayesinde bir şehre ziyarette bulunmamıştır. Fakat katılımcıların birçok sosyal medya platformu arasından Instagram'daki influencerların şehir paylaşımlarına önem verdikleri anlaşılmıştır. Verilen cevaplardan hareketle katılımcıların influencerların yöresel lezzet paylaşımlarının, o lezzetlerin hangi şehre ait olduğu hakkındaki bilgilerini arttırdığı yönündeki ifadeye daha fazla önem verdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The borders of marketing have expanded over time and it has begun to be addressed from broader perspectives. Marketing, which has undergone a transformation thanks to technological developments, has gained different strategies. Influencer marketing is one of them. Influencer marketing is a form of marketing that aims to achieve its goals through influencers. It is assumed that influencers who have the power to influence are also effective in different marketing phenomena within the scope of the research. One of these is city marketing. In this context, it is considered that influencers contribute to city marketing with the posts they create about cities. Based on this, a survey is conducted on 460 individuals who are social media users aged 18 and over, living in the city of Konya. The purpose of the research is to determine the role of influencers in city marketing. As a result of the research, it is determined that more than half of the participants follow a maximum of 1-6 influencers, and most of them take the influencers' suggestions into consideration. The majority of participants have never visited a city thanks to the recommendation of any influencer. However, it is understood that the participants give importance to the city posts of influencers on Instagram among many social media platforms. Based on the answers given, it is concluded that the participants give more importance to the statement that influencers' posts of local delicacies increases their knowledge about the city those delicacies belong to.