İnşaat sektöründe iş kazalarının azaltılmasında alınan genel önlemler ve pratikteki uygulamaların incelenmesi
General precautions for decreasing of work accidents in construction sector and examination of applications in practice
  1. Tez No: 84531
  2. Yazar: FİKRET UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi Sağlığı, İş Güvenliği, İnşaat İşkolunda İş Kazaları, Labourer Health, Work Security, Work Accidents in Branch of the Construction Industry
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
IV ÖZET 21. yüzyıla hızla yaklaşırken, teknolojinin gösterdiği süratli ilerleme, birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Bu sorunların en önemlisi şüphesiz ki, işçi sağlığı ve iş güvenliğine gereken önemin verilmemesinden kaynaklanan mesleki hasarların, gerek ekonomiye, gerekse sosyal yaşantıya ve kişiye verdiği zararlardır. Bilimsel araştırmaların azlığı, istatistiksel dokümanların bulunmayışı önemi vurgulanan bu sorunun üzerinde çalışma yapılmasını engellemekte ve böylece alınabilecek güvenlik önlemlerinin sınırlı kalmasına yol açmaktadır. Mesleki hasar olarak tanımladığımız, iş kazaları ve meslek hastalıklarında şüphesiz ki kişiye bağlı etmenler çok büyük bir yer tutmaktadır. Bu nedenle mesleki hasarlarda kişi ile çevre arasındaki en uygun ilişkinin araştırılması, geleceğe yönelik istatistiksel tahminlerin yapılabilmesi ve birtakım olasılıkların belirlenmesi konunun çözümünde önemli sonuçlara ulaşılmasında etkili olacaktır. Bu çalışmada, yukarıda önemi vurgulanan mesleki hasarların, Türkiye genelinde ve inşaat sektöründe geleceğe dönük istatistiksel araştırması yapılmış ve çeşitli karşılaştırmalar yorumlanmıştır. Daha sonra inşaat sektöründeki ekiplerin iş kazasına uğrama olasılıkları incelenmiştir. Çalışmalarda Excel paket programı içerisinde, ihtiyaca yönelik olarak hazırlanan programlar kullanılmış, gerekli kontroller Mathematiea ve Statistica gibi programlarla yapılmıştır. Tüm çalışmaların sonunda alınabilecek güvenlik önlemleri belirlenmiş ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Speedy advance of technology is brought a lot of problem together when we close towards to the 21. Century. The most important one of these problem is certainly afforded damages to both social live and person which arise from ungiven required importance labourer health and work security. Insufficiency of scientific researhes and nonexistency of statistical documentation about this matter is prevent some forward studies on those subjects and thus cause to take limited security measures. In work accidents and professional disease which is called“professional damages”take big part of factors that dependents to person. In this respect, searching of most suitable relations between person and surroundings, statistical estimating directed to the future and determining some probabilities are effective to reach important results in solving the problem. In this thesis, some statistical studies reflected to the future for professional damages which is emphasized importance above are made in all around Turkey and then some comparisons are interpreted. Afterwards, work accident probabilities of crews in construction sector are studied. In the study, some prepared computer programs are used which is required and stated inside Excel Software. Required controls are made frequently with Mathematica and Statistica Softwares. Finally, designated to take security precautions and given various suggestions.