Ortaokul öğrencilerinde akademik öz-kontrol ve azmin algılanan anne-baba ve öğretmen akademik katılımı açısından incelenmesi
Investigation of academic self-control and grit in secondary school students in terms of perceived parent and teacher academic participation
  1. Tez No: 845312
  2. Yazar: HATİCE KOLAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ŞİMŞİR GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Azim, öz-kontrol, anne-baba akademik katılımı, öğretmen akademik katılımı, ortaokul öğrencileri, Grit, self-control, parent academic involvement, teacher academic involvement, middle school students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada ortaokul öğrencilerinde akademik öz-kontrol ve azmin algılanan anne-baba ve öğretmen akademik katılımı açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Erzurum ili Karaçoban ilçesinde 2022-2023 eğitim-öğretim yılında ortaokullarda öğrenim gören 389 ortaokul öğrencisinden veri toplanmıştır. Çalışma grubunun %53.5'i kız, %46.5'i erkektir. Katılımcıların kişisel bilgilerini belirlemek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, azim düzeylerini belirlemek için“Kısa Azim Ölçeği”, akademik öz-kontrol düzeylerini belirlemek için“Akademik Öz-denetim Ölçeği”ve algılanan anne-baba ve öğretmen akademik katılımını belirlemek için“Algılanan Anne-baba ve Öğretmen Akademik Katılımı Ölçeği”kullanılmıştır. Değişkenlerin cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek için t-testi, sınıf düzeyine göre farklılaşma olup olmadığını test etmek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu Katsayısı hesaplanarak analiz edilmiştir. Ayrıca anne-baba ve öğretmen akademik katılımının azim ve akademik öz-kontrolün yordayıcısı olup olmadığını incelemek için doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, cinsiyete göre akademik öz-kontrolün kız öğrenciler lehine; aile akademik izleme, aile akademik destek ve azmin 5. sınıflar lehine anlamlı farklılaştığı görülmüştür. Ayrıca tüm değişkenlerin birbiriyle pozitif yönde anlamlı ilişkisinin olduğu bulunmuştur. Aile akademik izleme ve aile akademik desteğinin azmi; aile akademik izleme ve öğretmen akademik izlemenin akademik öz-kontrolü yordadığı görülmüştür. Elde edilen sonuçlar mevcut literatüre dayalı olarak tartışılmış ve birtakım çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine academic self-control and grit in secondary school students in terms of perceived parental and teacher academic involvement. For this purpose, data were collected from 389 secondary school students studying in secondary schools in the 2022-2023 academic year in Karaçoban district of Erzurum province. 53.5% of the study group was female and 46.5% was male.“Personal Information Form”to determine the personal information of the participants, the“Short Grit Scale”to determine the grit levels, the“Academic Self-Control Scale”to determine the academic self-control levels, and the“Perceived Parental and teacher academic involvement”to determine the perceived academic involvement. Father and Teacher Academic Involvement Scale" was used. The t-test was used to test whether the variables differed according to gender, and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to test whether there was any differentiation according to grade level. The relationship between the variables was analyzed by calculating the Pearson Product Moments Correlation Coefficient. In addition, linear regression analysis was conducted to see whether parent and teacher academic involvement was a predictor of grit and academic self-control. According to the findings, academic self-control according to gender was in favor of female students; family academic monitoring, family academic support and grit were found to differ significantly in favor of 5th graders. In addition, it was found that the variables had a positive and significant relationship with each other. Family academic monitoring and persistence of family academic support; Family academic monitoring and teacher academic monitoring were found to predict academic self-control. The results obtained were discussed based on the available literature and some inferences were made.