Evaluation of cultural content in 'Captain 3' course book used in an EFL preparatory school
İngilizce'nin yabancı dil olarak öğretildiği bir hazırlık okulunda kullanılan 'Captaın 3' ders kitabının kültürel içerik açısından değerlendirilmesi
  1. Tez No: 845313
  2. Yazar: AYŞEGÜL ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİHA DEFNE ERDEM METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: kültürel içerik, ders kitapları, değerlendirme, kültürlerarası yaklaşım, cultural content, coursebooks, evaluation, intercultural approach
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bağlamsal dil kullanımının öneminin anlaşılması, küresel iletişimin ve kültürel çalışmaların artması gibi faktörler, son zamanlarda yabancı dil öğretiminde kültürlerarası yaklaşımın ön plana çıkmasına neden olmuştur. Buna ek olarak, materyallerin bu bakış açısına göre tasarlanması veya revize edilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu çalışma bu nedenle başlatılmış olup, Türkiye'de özel bir üniversitenin hazırlık okulunda okutulan Captain 3 ders kitabının kültürel içeriğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada hem nicel hem de nitel veriler toplanarak karma yöntem araştırma deseni kullanılmıştır. İlk olarak, nicel veriler, 73 öğrenci ve 10 öğretmenden Yuen' in (2011) ürünler, uygulamalar, bakış açıları ve kişiler olarak sınıflandırdığı kültürel öğeler ile Cortazzi ve Jin (1999) tarafından kaynak kültür, hedef kültür ve uluslararası kültür olarak önerilen üç kültürel kategoriye göre geliştirilen bir kontrol listesi aracılığıyla toplanmıştır. Ayrıca, araştırmacı ders kitabını içerik analizi yöntemiyle inceleyerek nicel veri elde etmiştir. İkinci olarak, ders kitabının kültürel içeriğine ilişkin görüşlerini öğrenmek amacıyla, 7 gönüllü öğretmenle görüşmeler yapılarak nitel veri elde edilmiş ve tüm veriler tartışma bölümünde birleştirilerek değerlendirilmiştir. Kontrol listesi sonuçları ve araştırmacının analiz sonuçları, Captain 3 ders kitabının içeriğinin dengesiz bir dağılım gösterdiğini ve çoğunlukla uluslararası kültür odaklı olduğunu ortaya koymaktadır. Öğretmenlerin neredeyse yarısının, görüşmelerde bu verileri destekleyen görüşler ifade ettiği de sonuçlar arasındadır. İstatistiklere göre, kültürel gruplardan kitapta en yaygın olanından en az gözlemlenenine doğru sıralaması; ürünler, kişiler, uygulamalar ve bakış açıları şeklindedir. Diğer bir sonuç ise öğretmenlerin neredeyse yarısı Captain 3 ders kitabının kültürel içerik açısından yenilenmesi ve zenginleştirilmesi gerektiğini düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
Factors such as the understanding of the importance of contextual language use, the increase in global communication and in cultural studies have recently brought intercultural approach in foreign language teaching to the fore. In addition, the need for materials to be designed or revised according to this perspective has emerged. This study was initiated with this motive and aims to analyse the cultural content of Captain 3 coursebook taught in the preparatory school of a private university in Türkiye. In this study, a mixed method research design was followed by collecting both quantitative and qualitative data. Firstly, quantitative data was collected from 73 students and 10 teachers through a checklist developed according to Yuen's (2011) categorization of cultural items; products, practices, perspectives, and persons, to analyse cultural content together with three cultural categories; source culture, target culture, and international culture, suggested by Cortazzi and Jin (1999). Furthermore, the researcher obtained another part of the quantitative data by analysing the coursebook via content analysis method. Secondly, qualitative data were collected from interviews carried out with 7 volunteer teachers to obtain their opinions regarding the cultural content of the coursebook and all data were combined and evaluated in the discussion section. The checklist results and the researcher's analysis results reveal that the content of Captain 3 book shows an uneven distribution and is mostly focused on international culture. Almost half of the teachers expressed opinions supporting this data during the interviews. According to the statistics, the order of cultural groups from most to least common is products, persons, practices, and perspectives. It is also concluded that almost half of the teachers think the coursebook needs to be revised and enriched in terms of cultural content.