Evaluating muscle asymmetry from electromyographic signals for bruxism patients
Bruksizm hastalarında elektromiyografik sinyallerden kas asimetrisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 845389
  2. Yazar: SHROQ HAFEDH FAKHER MEYAD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TUNÇ ÇAMLIBEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bruksizm, Yüzey Elektromiyografi (sEMG), Bruksizm Teşhisi, Bruksizm Tedavisi, Bruxism, Surface Electromyography (sEMG), Bruxism Diagnosis, Bruxism Treatment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bruksizm, dişlerin alışkanlık halinde gıcırdatılması veya sıkılması ile karakterize edilen bir durumdur ve bu, diş hekimliği alanında elektromiyografik sinyaller kullanarak kas asimetrisini değerlendirmeye yönelik artan bir ilgiyi tetiklemiştir. Bu çalışma, Bahçeşehir Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Bruksizmli bireylerde dinlenme, maksimal isteğe bağlı kasılma (MVC) ve diş teması aktivitelerinde kas asimetrisini değerlendirmeye odaklanılmaktadır. Bireysel teşhis anketleri ve klinik muayenelerle belirlenen yirmi beş katılımcının, masseter ve temporal kas aktiviteleri yüzey elektromiyografisi (sEMG) ile olculmustur. Yapılan analiz, bruksizmli bireylerin MVC sırasında masseter kasında daha yüksek asimetri sergilediği ve böylece kas aktivasyonunda dengesizlik olduğunu göstermiştir. Özellikle, Temporal kaslar, bruksizm hastalarında MVC sırasında önemli bir asimetri sergilemiş, bu da kas davranışı ve motor kontrolünde potansiyel farklılıkları işaret etmektedir. Dinlenme ve diş teması sırasında, bruksizm hastaları Temporal kaslarda Masseter kaslarına kıyasla daha yüksek aktivasyon sergilemiş, bu da değişmiş kas aktivite desenlerini göstermektedir. Ayrıca, diş teması sırasında Masseter kasının sol ve sağ tarafları arasındaki asimetri, bruksizm hastalarında daha yüksek bulunmuştur. Bu bulgular, bruksizm teşhisini ve tedavisini geliştirebilir. Kas asimetrisine odaklanmak, daha iyi sonuçlar için hayati öneme sahiptir. Bruksizm ile ilişkili kas değişikliklerini yönetmek için kişiselleştirilmiş müdahaleler için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Bruxism, characterized by the habitual grinding or clenching of teeth, has prompted a growing interest in assessing muscle asymmetry using electromyographic signals within the dental field. This study, conducted at Bahcesehir University, focuses on evaluating muscle asymmetry during periods of rest, maximal voluntary contraction (MVC), and teeth contact in individuals with bruxism. A participant pool of twenty-five individuals, identified through self-diagnosis questionnaires and clinical examinations, underwent surface electromyography (sEMG) measurements of the masseter and temporalis muscles. The analysis revealed significant differences in asymmetry and root mean square (RMS) during MVC, with bruxism individuals exhibiting higher asymmetry in the masseter muscle, indicating an imbalance in muscle activation. Notably, the Temporalis muscles displayed significant asymmetry during MVC in bruxism patients, suggesting potential differences in muscle behavior and motor control. During rest and teeth contact, bruxism patients exhibited higher activation in the temporalis muscles compared to the masseter muscles, indicating altered muscle activity patterns. Additionally, the asymmetry between the left and right sides of the masseter muscle during teeth contact was higher in bruxism patients. These findings might improve bruxism diagnosis and treatment. Addressing muscle asymmetry is vital for better outcomes. Further research is needed for personalized interventions in managing bruxism-related muscle alterations.