Prediyabeti olan hastalarda diffüz idiyopatik iskelet hiperosteozunun klinik, radyolojik değerlendirilmesi ve sıklığı
Clinical and radiological evaluation and frequency of diffuse idiopathic skeletal hyperostosis in patients with prediabetes
- Tez No: 845401
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR PIRILDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Romatoloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Prediyabet, Diffüz İdiyopatik İskelet Hiperostozu, Demografik veriler, Prediabetes, Diffuse Idiopathic Skeletal Hyperostosis, Demographic data
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Günümüzde halen diffüz idiyopatik iskelet hiperostozu ile ilgili netlikle birçok aydınlanmamış nokta mevcuttur. Bu çalışmada prediyabet tanısı alan hastalarda diffüz idiyopatik iskelet hiperosteozisinin (DİSH) sıklığı, vücut kitle indeksi, boy, kilo, cinsiyet, yaş, sigara kullanımı, alkol kullanımı, semptomlar ve bazı laboratuvar parametreleri ile ilişkisinin araştırılması, aralarındaki ilişkinin ortaya konması ve literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Etik Kurulu'nun 12.04.2023 tarihli ve 1807 karar/numaralı onayı ile yapılmıştır. Çalışmamızda Nisan 2023 ve Kasım 2023 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı polikliniğine ve İç Hastalıkları polikliniğine başvuran prediyabet tanısı alan hastalar diffüz idiyopatik iskelet hiperosteozu açısından prospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada 166 prediyabet hastası DİSH'e bağlı olabilecek semptomlar açısından sorgulanarak değerlendirildi. Her hastadan tarafımızca oluşturulan anket formundaki veriler (örneğin; yaş, cinsiyet, sigara, alkol kullanımı, açlık kan şekeri v.b.) dolduruldu. Hastaların DİSH' e bağlı olabilecek semptomu olan ve semptomu olmayan şeklinde ayrım yapılarak semptomatik 67 vakaya grafi çekildi. 67 vakanın toplamda 52'sini kadın, 15'ini erkek hastalar oluşturmakta idi. Bu vakaların 9'unda çekilen iki yönlü vertebral grafiler sonucunda DİSH saptandı. DİSH saptanan hastadan ise 3 'ü erkek, 6'sı kadın hasta idi. Bu çalışmada DİSH hastalığı ile artan yaşın ve hipertansiyon varlığının pozitif korelasyon gösterdiği bulundu (sırasıyla p=0,004, p=0,047). Ayrıca DİSH ile en az bir komorbiditeye bağlı ilaç kullanımı olduğu sonucuna da varıldı (p=0,032). Diğer yandan; DİSH'li hastalarda DİSH saptanmayan hastalara göre ile açlık kan şekeri, boy, kilo, vücut kitle indeksi, sigara kullanımı, sigara kullanım miktarı (paket.yıl), ek hastalıkların varlığı, sırt ağrısı yakınması oransal olarak daha sık veya yüksek saptansa da istatistiksel anlamlılığa ulaşamadı. Aynı şekilde DİSH saptanmayan gruba göre alkol tüketimi daha azdı ve HbA1c düzeyleri arasında anlamlı fark yoktu. Buna karşın HbA1c düzeyi ve alkol tüketimi ile DİSH arasında istatistiksel olarak korelasyon sağlanamadı. Sonuç: Prediyabet tanılı hasta popülasyonunda artan yaşla, ek komorbiditeye bağlı olarak medikal tedavi alınması ile ve hipertansiyon varlığı ile DİSH arasında pozitif korelasyon saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Currently, there are still many unclear points about diffuse idiopathic skeletal hyperostosis. In this study, we aimed to investigate the frequency of diffuse idiopathic skeletal hyperosteosis (DISH) in patients diagnosed with prediabetes, its relationship with body mass index, height, weight, gender, age, smoking, alcohol use, symptoms and some laboratory parameters, to reveal the relationship between them and to contribute to the literature. Materials and Methods: This study was conducted with the approval of Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine, Health Sciences Ethics Committee dated 12.04.2023 and decision/number 1807. In our study, patients diagnosed with prediabetes who applied to Celal Bayar University Faculty of Medicine, Department of Endocrinology and Metabolic Diseases outpatient clinic and Internal Medicine outpatient clinic between April 2023 and November 2023 were prospectively evaluated for diffuse idiopathic skeletal hyperosteosis. Results: In the study, 166 prediabetic patients were evaluated by questioning in terms of symptoms that may be related to DISH. The data in the questionnaire form (e.g. age, gender, smoking, alcohol use, fasting blood glucose, etc.) were filled in from each patient. The patients were divided into symptomatic and asymptomatic patients and radiographs were taken in 67 symptomatic cases. Of the 67 cases, 52 were female and 15 were male. In 9 of these cases, DISH was detected as a result of two-way vertebral radiographs. Among the patients with DISH, 3 were male and 6 were female. In this study, increasing age and the presence of hypertension were found to be positively correlated with DISH (p=0.004, p=0.047, respectively). It was also concluded that at least one comorbidity was associated with DISD (p=0.032). On the other hand, fasting blood glucose, height, weight, body mass index, smoking, amount of smoking (pack.year), presence of comorbidities, and back pain complaints were found to be proportionally more frequent or higher in patients with DISD compared to patients without DISD, but did not reach statistical significance. Similarly, alcohol consumption was less in the group without DISH and there was no significant difference between HbA1c levels. On the other hand, there was no statistical correlation between HbA1c level and alcohol consumption and DISH. Conclusion: In the population of patients with prediabetes mellitus, a positive correlation was found between increasing age, medical treatment due to comorbidity and the presence of hypertension and DISH.