Fibromiyaljisi olan prediyabetik hastalarda yaşam tarzı değişikliği sonrası kan şekeri regülasyonunun fibromiyalji kliniğine etkileri
  1. Tez No: 934474
  2. Yazar: FATMA ŞEYDA SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES SEYDA ŞAHİNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnsülin direnci, fibromiyalji etki anketi, pittsburgh uyku kalite indeksi, diyet, egzersiz, sağlık değerlendirme anketi, Insulin resistance, fibromyalgia impact questionnaire, pittsburgh sleep quality index, diet, exercise, health assessment questionnaire
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı prediyabetik ve fibromiyaljisi olan bireylerde yaşam tarzı değişikliği eşliğinde kan şekeri regülasyonunun, fibromiyalji semptomlarına (ağrı hali, uyku kalitesi, genel iyilik hali, bilişsel semptomlar vb.) olan etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu gözlemsel, prospektif ve tek merkezli çalışma; Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğine, Şubat 2024-Kasım 2024 tarihleri arasında başvuran 18-65 yaş arası cinsiyet fark etmeksizin 60 fibromiyalji ve prediyabeti olan hasta dahil edilerek gerçekleştirildi. Hastalar iki kola ayrıldı. 30 gönüllü bireye diyet önerisi verildi, diğer 30 gönüllüye ise diyet ve egzersiz önerileri birlikte verilerek 3 ay süre ile takip edildi. Metabolik ve antropometrik parametrelerdeki iyileşmeler (Hba1c, Kilo kaybı, vücut yağ oranı) ve kan şekeri regülasyonu sonucu ile Fibromiyalji Etki Anketi, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi, Sağlık Değerlendirme Anketi değerlendirilerek karşılaştırıldı. Bulgular: 1. Katılımcıların 3 aylık takip sonunda vücut ağırlığı (kg) (-1,9 ± 1,2), vücut kitle indeksi (kg/m2 ) (-0,9± 0,7), vücut yağ oranı % (-0,8 ± 1,1), bel çevresi (cm) [-1,0 (-3;0)] ve sistolik / diastolik kan basınçlarında (mmHg) azalma oldu. [-4,0 (-15,0;10,0)] / [4,0 (-22,0;22,0)] 2. Katılımcıların 3 aylık takip sonunda metabolik parametreleri; açlık kan glukozu (mg/dL) (-4,2 ± 10,0), açlık insülini (mU/L) (-2,2 ± 5,0), HOMA-IR (-0,7 ± 1,0), Hba1c (elektroforez %) (-0,30 ± 0,18), Trigliserit (mg/dL) (-28,8 ± 67,2), total kolesterol (mg/dL) (-16,6 ± 22,3),Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein (mg/dL) (-0,17 ± 6,8), Düşük Yoğunluklu Lipoprotein (mg/dL) (-10,8 ± 16,6), Tyg indeksi (-0,10 ± 0,20) ve monosit/HDL oranında (-0,001± 0,018) azalma oldu. 3. Katılımcıların 3 ay sonunda FIQ skorunda ortalama -4,2 ± 5,2, PUKİ anketinde -1,6 ± 1,5, ve HAQ da ortalama -0,04 ±0,03 puanlık bir azalma izlendi. 4. FIQ skorlarındaki değişim ile HbA1c düzeylerindeki değişim negatif yönlü, zayıf anlamlı olarak korele sonuçlandı (rho=-0,331 ve p=0,010). PUKİ skorundaki değişimler ile trigliserid ve TyG indeksi düzeyindeki değişimlerin pozitif yönlü, zayıf anlamlı şekilde korele sonuçlandı (p=0,037). Diyet grubunda, PUKİ ile trigliserid düzeylerindeki değişimin pozitif yönlü ve orta düzeyde korele olduğu görüldü (rho=0,410 ve p=0,025). PUKİ ile vitamin d düzeylerinin değişimleri arasında negatif olarak zayıf korelasyon saptandı (rho=-0,380 ve p=0,038). Sonuç: Prediyabetik fibromiyaljili hastalarda diyet ve egzersiz önerileri antropometik ölçümler, metabolik parametreler ve FMS takibinde kullanılan anketlerde olumlu etkiler sağlamaktadır. Trigliserid ve TyG indeksi gibi kolay ölçülebilir parametrelerin, bu hastalarda uyku kalitesini değerlendirme ve takip etmede kullanılabilirliği dikkate alınabilir. Kan şekeri regülasyonu sırasında kan şekerinde dalgalanmalar olabileceği unutulmamalıdır, 3 aylık yaşam tarzı değişikliği süresi kas kitlesinin yeni glukoz seviyelerine adapte olması için yeterli olmayabilir, bunun için daha uzun süreli çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to examine the effect of blood glucose regulation accompanied by lifestyle modification on fibromyalgia symptoms (pain, sleep quality, general well-being, cognitive symptoms, etc.) in prediabetic individuals with fibromyalgia. Materials and Methods: This observational, prospective and single-center study was conducted in 60 fibromyalgia and prediabetes patients aged 18-65 years, regardless of gender, admitted to the Internal Medicine Clinic and Physical Therapy and Rehabilitation Clinic of Ankara Bilkent City Hospital between February 2024 and November 2024. Patients were divided into two arms. 30 volunteers were given dietary recommendations and the other 30 volunteers were given diet and exercise recommendations together and followed up for 3 months. Improvements in metabolic and anthropometric parameters (Hba1c, weight loss, body fat ratio) and blood glucose regulation results were compared with Fibromyalgia Impact Questionnaire, Pittsburgh Sleep Quality Index, Health Assessment Questionnaire. Results: 1. At the end of the 3-month follow-up, body weight (kg) (-1.9 ± 1.2), body mass index (kg/m2) (-0.9 ± 0.7), body fat percentage % (-0.8 ± 1.1), waist circumference (cm) [-1.0 (-3;0)] and systolic/diastolic blood pressures (mmHg) decreased. [-4,0 (-15,0;10,0)] / [4,0 (-22,0;22,0)] 2. Participants' metabolic parameters at the end of the 3-month follow-up; fasting blood glucose (mg/dL) (-4.2 ± 10.0), fasting insulin (mU/L) (-2.2 ± 5.0), HOMA-IR (-0.7 ± 1.0), HbA1c (electrophoresis %) (-0.30 ± 0.18), triglycerides (mg/dL) (-28.8 ± 67.2), total cholesterol (mg/dL) (-16, 6 ± 22.3), High Density Lipoprotein (mg/dL) (-0.17 ± 6.8), Low Density Lipoprotein (mg/dL) (-10.8 ± 16.6), Tyg index (-0.10 ± 0.20) and monocyte/HDL ratio (-0.001 ± 0.018). 3. At the end of 3 months, there was a mean decrease of -4.2 ± 5.2 points in FIQ score, -1.6 ± 1.5 points in PSQI, and -0.04 ± 0.03 points in HAQ. 4. Changes in FIQ scores were negatively and weakly significantly correlated with changes in HbA1c levels (rho=-0.331 and p=0.010). Changes in PSQI scores were positively and weakly significantly correlated with changes in triglyceride and TyG index levels (p=0.037). In the diet group, changes in PSQI and triglyceride levels were positively and moderately correlated (rho=0.410 and p=0.025). There was a weak negative correlation between the changes in vitamin d levels and PSQI (rho=-0.380 and p=0.038). Conclusion: Interventions to improve sleep quality may provide both metabolic and symptomatic improvement in patients with prediabetes and fibromyalgia. The usefulness of easily measurable parameters such as triglycerides and TyG index in assessing and monitoring sleep quality in these patients may be considered. It should be kept in mind that there may be fluctuations in blood glucose during blood glucose regulation, and a 3-month period of lifestyle modification may not be sufficient for muscle mass to adapt to new glucose levels, for which longer-term studies should be conducted.