British colonial politics: A case study of British Colonial Office
İngiliz sömürge siyaseti: Sömürge Bakanlığı örneği
  1. Tez No: 845459
  2. Yazar: EMRE ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İngiltere, İngiliz Sömürge Bakanlığı, Sömürgecilik, England, British Colonial Office, Colonialism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Bu tez temelde bir kamu kurumu olarak İngiliz Sömürge Bakanlığı'nın İngiliz sömürgeciliğindeki yeri ve rolüne odaklanmaktadır. Çalışma, İngiliz sömürgeciliğinin Sömürge Bakanlığı üzerinden nasıl şekillendiği, sömürgeci pratiğin ve zihniyetin nasıl oluştuğuna yönelik bir perspektiften yola çıkmaktadır. Bu perspektif İngiliz sömürgeciliğinin uzun yıllara dayanan geçmişini, dünya tarihine etkisini ve günümüze kadar uzanan sömürgeci mirası göstermesi açısından önem kazanmaktadır. Bir vaka çalışması olarak İngiliz Sömürge Bakanlığı'nı merkeze alan bu çalışmada, siyasi tarih bağlamında bir çizgi benimsenmiştir. İngiliz sömürgeciliğinin sömürgecilik sonrası ve Bakanlığın kapanması ile evrildiği yeni durum ve bunun günümüze yansıma da çalışma içerisinde ortaya konulmuştur. İngiliz sömürgeciliği üzerine özellikle İngilizce önemli bir literatür bulunmaktadır. Yine Sömürge Bakanlığı üzerine de bu literatürün genişlediği görülmüştür. Bu noktada alana ilişkin literatür çalışması yapılmış, İngiliz Ulusal Arşivi, British Library gibi kurumlarda İngiliz Sömürge Bakanlığı üzerine yapılan arşiv çalışması literatür çalışması zenginleştirilmiş ve tez çalışması içerisinde kullanılmıştır. Çalışma içerisinde belirli temalar üzerinden İngiliz Sömürge Bakanlığı ele alınmıştır. Bu bağlamda eğitim, misyonerlik, kültür, ekonomi, ticaret, siyaset, güvenlik gibi alanlarda İngiliz Sömürge Bakanlığı'nın sömürgelerdeki faaliyetlerine odaklanarak, İngiliz sömürgeciliğinin ve sömürge siyasetinin işleyişi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda, çalışma“İngiliz Sömürge Bakanlığı İngiliz sömürgeciliğini ve sömürge siyasetini nasıl şekillendirmiş ve yönetmiştir”sorusuna cevap aranmaktadır. Bu temel sorudan hareketle çalışma İngiliz sömürge sisteminin işleyişini ve pratiğini ele almaktadır. Bu doğrultuda, yüzyıllar boyunca kıtalara yayılmış İngiliz sömürgeciliğinin sistemini, işleyişini ve zihniyetini anlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The dissertation primarily concentrates on the position and role of the British Colonial Office as a public institution in British colonialism. The study approaches the issue from a perspective that explores how British colonialism was shaped by the Colonial Office, delving into the formation of colonial practices and mindsets. This perspective is important in demonstrating the broad historical trajectory of British colonialism, its impact on world history, and the continuing colonial legacy to the present day. In this study, which focuses on the British Colonial Office as a case study, a chronological approach is adopted within the context of political history. The evolution of British colonialism after colonisation and the closure of the Office, along with its contemporary effects, are elucidated. Notably, there exists a substantial body of literature on British colonialism, particularly in English. The literature related to the Colonial Office has also expanded, as evidenced in this study through a literature review that includes research conducted in institutions such as the British National Archives and the British Library. The research is enriched by archival work on the British Colonial Office, which forms an essential part of the literature review. The study examines the British Colonial Office through specific themes, focusing on its activities in the colonies in areas such as education, missionary work, culture, economics, trade, politics and security. Through this framework, it seeks to shed light on the workings of British colonialism and colonial policy. Consequently, the study seeks to answer the question of“how the British Colonial Office shaped and managed British colonialism and colonial policy'”. Based on this key question, the research delves into the functioning and practices of the British colonial system with the aim of understanding its structure and mindset.