Settler - indigene conflicts within the Plateau state of Nigeria: A perspective from the theories of (post) colonial studies
Nijerya'nın Plateau eyaletinde göçmen - yerleşik çatışması: Sömürgecilik çalışmaları üzerinden teorik bir perspektif
  1. Tez No: 394657
  2. Yazar: TASIU MAGAJI
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. OĞUZ DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Plateau Eyaleti/Devleti, Etnik Çatışma, Yerleşik/Göçmen Düşmanlığı, Sömürgecilik, Sömürgeciliğin Mirası, Sömürge-sonrası Nijerya Siyaseti, Sömürge-sonrası Nijerya Anayasası, Modernizasyon ve Toprak Sahipliği
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Nijerya'nın Plateau eyalet yapısı içerisinde ayrışma yaratan yerleşik-göçmen sendreomu uzmanları yoğun bir biçimde düşünmeye teşvik eden, kritik, bir konudur. Bahsi geçen eyaletin sakinleri resmi biçimde 'yerleşik' ve 'göçmen' biçiminde, ayrıştırarak, kategorize edilmiştir. Bunun manası, siyasal ve ekonomik hakların nüfusun 'yerleşik' olarak tanımlanan bir kısmına sunulması, buna karşılık nüfusun kalanının, pek de adilane olmayan biçimde, yerleşik olmayan, veya göçmen, diye tanımlanarak bu haklardan mahrum bırakılmasıdır. Böylesi bir yerleşik/göçmen ayrıştırması, bir siyasal dışlama eylemi olarak, bahsi geçen coğrafyada yoğun biçimde tansiyona, öfkeye ve hatta çatışmaya sebep olmaktadır. Bu tezin de öne sürdüğü gibi, çatışma bir bakıma hem tarafların toprağın mülkiyeti üzerindeki zıt taleplerinden doğmaktadır, hem de bu konuyla çatışma doğrudan ilişkilidir. Bir başka açıdan bakılırsa, çatışmanın bir biçimde etnik ve dini boyutları da var. Çünkü yerleşik olarak lanse edilen etnik grubun ağırlıklı kısmı (Berom, Anaguta ve Afizere) Hristiyan'dır. Buna karşılık göçmen denilerek dışlanan grup (Hausa-Fulani) gene büyük nispette Müslüman'dır. Bunların hepsini bir arada düşünürsek, bu tezin de tartıştığı üzere, bu çatışma algı düzeyinde barıştırılamaz olduğu düşünülen kimlik farkılılıklarından kaynaklandığı gibi, bu kimlik ayrışmaları ile çakışan toprak ve başka benzeri ayrıcalıkların paylaşılması ile de doğrudan ilgilidir. Bu çalışmanın bakış açısından, göçmen/yerleşik çatışması kökenini koloni döneminde inşa edilen ve halen ayakta kalan yapılardan almaktadır. Buna göre, İngiliz idaresinin sistematik biçimde kullandığı böl-buyur politikası neticesinde adı geçen dikatomi ilk defa koloni döneminde yüzeye çıkmıştır. Değinildiği gibi, koloni döneminden bağımsızlık dönemine anılan ayrıştırmayı besleyen pek çok kurum, özüne dokunulmaksızın, faaliyetine devam etmiştir. Çünkü Nijerya'nın politik elitleri bu kurumlar vasıtası ile kendi siyasal ve ekonomik sermayelerini, etnik katmanlaşmayı/ayrışmayı manipüle ederek ilerletme gayretindedir. Yani, tezin de ileri sürdüğü gibi, siyaset kurumu etnik gerginlikten beslenmektedir, tam da bu nedenle bu tansiyonu gidermekten aktörlerin menfaati kısıtlıdır. Bu 'gönülsüzlük' halinin en açık ifadesi ise bahsedilen ayrıştırmayı gidermeyen, ama tersine besleyen bir anayasa metninin varlığı.
Özet (Çeviri)
Settlers-indigenes syndrome is an extremely thought-provoking issue within Plateau State of Nigeria that created division within the state. Because, in a bizarre fashion, here in this state population is categorized into 'indigenes' and 'settlers'. This connotes that opportunities (i.e. political and economic) are granted to those Plateau State habitants who are unjustifiably categorized as 'indigenes', whereas denying the same to those who are alleged to be non-indigenes or 'settlers'. Such an act of political exclusion in the name of“indigenes”and“settlers”is the reason, that this thesis argues, that brings about constant tension, resentment and even violence. One way to look at this conflict, so argued in this thesis, is to see the conflict as issuing from, and erupting out of, controversial claims to the land ownership. Another way to look the same conflict is to read it as a religious and ethnic enmity. This is because of the fact that majority of the ethnic group considered as indigenes (i.e. Berom, Anaguta and Afizere) are Christians, whereas those designated as settlers (Hausa-Fulani) are predominantly Muslims. Against this backdrop, this dissertation contents that the conflict sources from a mixed base: it is due to a perceivably irreconcilable identity class as much as a fierce struggle over access to power and privileges. Hence settlers are denied access to political office, military academic, health care, education, and civil service jobs, both at the State and federal level. It is the main thrust of this dissertation the said social split derives from all those structures set in place by the British colonial masters, whose primary intention was to ease the management of the colonized through infamous divide and rule policies. The rulers of Nigeria in the post-colonial epoch, as it is also surmised in this thesis, left these colonial artifacts (such as Nigerian constitutions) untouched as these institutions have somewhat helped them advance their political as well as economic capital within the Nigerian domestic politics. In other words, one of the key reasons as to the persistence of the said social split (i.e. indigene/settler) is attributable to the unwillingness of the political actors to disengaging their political status from the ongoing ethnic/religious tensions within the State of Plateau. The most significant proof to politicians' intentional absentee from dissolving the tension, if not funneling more flame on it, lays in the presence of a constitution that mostly sustains the terms of colonial era. The flaws of the Nigerians constitutions to address the issue indigeneity reinforce or enhance the settlers-indigenes dichotomy even after colonialism. Key Words; The Plateau State, Ethnic Conflict, settler/indigene hostility, Colonialism, Post-colonial legacies, Post-colonial Nigerian Politics, Post-colonial Nigerian Constitutions, Modernization and Land Ownership.