Religion and nationalism among different groups of religious Kurds in Türkiye
Türkiye'deki farklı dindar Kürt grupları arasında din ve milliyetçilik
- Tez No: 845461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT ALİ AVCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Din, İslam, Dindar Kürtler, Tarikatlar, Türkiye, Nationalism, Religion, Islam, Religious Kurds, Sufi Orders, Türkiye
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu tez, tarikatlara bağlı bireyler ile herhangi bir tarikatla ilişkili olmayan grup veya partilerde bulunan bireyler özelinde İslam ve milliyetçilik arasındaki karmaşık ilişkiyi dindar Kürtler bağlamında ele almaktadır. Çalışma, dindar Kürtlerin Kur'an ve Hadis gibi İslami kaynaklardan yararlanarak millet ve milliyetçiliğe ilişkin bakış açılarını, bu bakış açılarını şekillendiren nedenleri ve sonuçlarını araştırmaktadır. Bourdieu'nun Habitus kavramından hareketle bu tez, dindar Kürtler için (siyasi yönelimli ve dini yönelimli) ikili bir sınıflandırma yapmakta ve bu grupların içindeki dinamiklere dair bir kavrayış sağlamaktadır. Bu tez, tarikatlarda yer alan dindar Kürtlerin daha ılımlı ve daha az talepkar bir milliyetçilik biçimi sergilediğini, öte taraftan herhangi bir tarikatla ilişkisi olmayan dindar Kürtlerin ise daha talepkar ve milliyetçi denilecek bir tavır sergilediğini ileri sürmektedir. Bu tez, dindar Kürtler arasında milliyetçilikle ilgili çeşitli düşünce ve davranış kalıplarının, çeşitli ortamlar veya 'alanlar' tarafından şekillenen farklı habituslar aracılığıyla açıklanabileceğini öne sürmektedir. Çalışma, Pierre Bourdieu'nun kavramlarına dayanarak, çeşitli habitusların farklı milliyetçilik deneyimlerine ve anlayışlarına yol açtığı şeklinde bir denklem kurmaktadır. Bu bağlamda, tez, farklı habitusların dindar Kürtlerin alışkanlıklarını, eğilimlerini ve sosyalleşme süreçlerini nasıl şekillendirdiğini ve İslam ile milliyetçilik arasındaki farklı bakış açılarını nasıl etkilediğini anlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, bu tez, tarihsel, politik, dini ve sosyo-ekonomik faktörleri bir araya getirerek kapsamlı bir analitik çerçeve kullanmayı amaçlayarak, bu grupların dinamikleri hakkında aydınlatıcı bir bakış açısı sunmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, mevcut literatüre önemli bir katkı sağlamayı amaçlayan tez, dindar Kürtlerin İslam ve milliyetçilikle ilgili çeşitli bakış açılarını anlamak için geniş bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation explores the complex relationship between Islam and nationalism within the context of religious Kurds, with a specific emphasis on individuals affiliated with Sufi orders and those aligned with groups or parties not associated with Sufi orders. The study explores the causes, consequences, and varied perspectives that religious Kurds hold regarding nation and nationalism, drawing from Islamic sources such as the Quran and Hadith. Employing Bourdieu's concept of Habitus, the research introduces a dual categorization of religious Kurds—politically oriented and religiously oriented—providing insights into the dynamics within these groups. The dissertation argues that religious Kurds in Sufi orders exhibit a more moderate and less demanding form of nationalism, while religious Kurds associated with movements unrelated to specific Sufi orders advocate for a more assertive nationalism. The study contends that the differing thought and behavioral patterns among religious Kurds regarding nationalism can be explained through the lens of their distinct habitus, shaped by diverse environments or 'fields.' Drawing on Pierre Bourdieu's concept, the dissertation formulates an equation positing that varied habitus gives rise to different experiences and understandings of nationalism. This exploration seeks to understand how distinct habitus shaped the habits, inclinations, and socialization processes of religious Kurds, contributing to their different perspectives on Islam and nationalism. The dissertation makes a substantial contribution to the existing literature by providing a comprehensive analytical framework that incorporates historical, political, religious, and socio-economic factors, offering an enlightening perspective on the dynamics within these groups.