Maarif vekâleti 1339-1340 (1924-1925) ders yılı İhsaiyat Mecmûası transkripsiyonu
Ministry of education 1339-1340 (1924-1925) school year Ihsaiyat mecmua transcription
- Tez No: 845568
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMAN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, Eğitim, İstatistik, Mecmua, Republic, Education, Statistics, Magazine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Millet bilincinin temel faktörlerinden biri olan tarih, toplumların geçmişini bugüne bağlama işlevine sahiptir. Toplumlar, yüzyıllar boyunca biriktirdikleri tecrübelerle varlıklarını, yapılarını, potansiyel güçlerini veya zayıflıklarını ortaya koyarlar. Bu tecrübeler, toplulukların kimliklerini güçlendirir ve geçmişten günümüze uzanan bir bağ oluşturur. 1923-1924 Ders Yılına Ait İhsaiyat Mecmuası, tarih boyunca birikmiş olan bu tecrübelerin bir yansıması olarak görülebilir. Mecmua, dönemindeki sosyal, kültürel ve eğitimle ilgili konuları ele alarak, o zamanın toplumsal dinamiklerini yansıtır. İhsaiyat Mecmuası, mevcut durumu resmetme işlevini yerine getirir. Dolayısıyla, İhsaiyat Mecmuası, tarihsel süreç içindeki önemli bir belge olarak, o dönemin millet bilincinin oluşumuna ve şekillenmesine ışık tutar. Tezde 1923-1924 Ders Yılına ait İhsaiyat Mecmuası'nın içeriğine odaklanılarak, söz konusu ders yılına ait önemli noktaların değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
History, one of the fundamental factors of national consciousness, has the function of connecting the past of societies to the present. Societies reveal their existence, structures, potential strengths or weaknesses with the experiences they have accumulated over centuries. These experiences strengthen the identities of the communities and create a bond extending from past to present. İhsaiyat Magazine of the 1923-1924 Academic Year can be seen as a reflection of these experiences accumulated throughout history. The magazine reflects the social dynamics of that time by addressing the social, cultural and educational issues of its period. İhsaiyat Magazine ful fills the function of portraying the current situation. Therefore, İhsaiyat Magazine, as an important document in the historical process, sheds light on the formation and shaping of the national consciousness of that period. By focusing on the content of İhsaiyat Magazine of the 1923-1924 Academic Year, the thesis aims to evaluate the important points of the academic year in question.