Psoriasis vulgaris tedavisinde haftada üç ve dört seans dar bant UVB uygulamasının karşılaştırmalı sonuçları
A comparison of three versus four times weekly narrow-band UVB phototherapy in psoriasis patients
  1. Tez No: 845622
  2. Yazar: SERAP KÖRAN KARADOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE SARICAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, dar bant UVB, haftada üç ve dört seans, Psoriasis, narrowband-UVB, three and four sessions weekly
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Psoriasis; remisyon ve alevlenmelerle seyreden kronik, immünolojik, enflamatuar ve hiperproliferatif bir hastalıktır. Hastalığın etyolojisi henüz tam olarak anlaşılamamış olduğundan kesin bir tedavisi yoktur; ancak klinik bulguları medikal tedavi veya fototerapi ile kontrol altına alınabilmektedir. Dar bant UVB (DB-UVB) fototerapisi, diğer fototerapi yöntemlerine göre daha az kümülatif dozlarda etkili olması, daha az yan etki ve karsinojenite potansiyeli taşıması nedeniyle psoriasis tedavisinde gittikçe artan sıklıkta kullanılan etkili bir tedavi şeklidir. DB-UVB'nin haftada kaç seans uygulanacağı konusunda henüz bir fikir birliği sağlanamamıştır. Hastaların daha hızlı düzelme ile birlikte daha az yan etki ve ultraviyole ışın dozuna maruz kalacağı düşüncesiyle, seans sıklığının arttırıldığı karşılaştırmalı çalışmalar yapılmaktadır. Çalışmamızda, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Polikliniğine başvurarak kronik plak tipi psoriasis tanısı alan 49 hasta, rastgele iki gruba ayrılarak; bir gruba haftada üç kere (Grup I), diğer gruba ise haftada dört kere (Grup II) olmak üzere her iki gruba toplam 30 seans DB-UVB fototerapisi uygulandı. Klinik değerlendirmeler, Psoriasis Alan ve Şiddet Skoru (PASI) kullanılarak yapıldı. Grup I'e toplam 16,9 +/- 4 J/cm2 total kümülatif doz verildi ve PASI skoru tedavi sonunda başlangıca kıyasla %76 oranında azalma gösterdi. Grup II'de ise total kümülatif doz 15+/- 3,5 J/cm2 idi ve tedavi sonunda elde edilen PASI skoru azalma oranı %72 olarak saptandı. Grup II'deki hastalarımızda, daha sık ve şiddetli yan etki gelişti. Her iki grup arasında klinik yanıt ve kümülatif doz bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Tedavi sıklığının arttırılmasının etkinlik ve kümülatif UV dozu açısından belirgin bir fark yaratmadığı; haftada dört seans uygulamanın az sayıda hastada da olsa, tedaviye sık ara verilmesi nedeniyle iyileşme süresini beklenenin aksine uzattığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Psoriasis is a chronic, immunologic, inflammatory and hyperproliferative skin disorder, characterized by remissions and exacerbations. As its' aetiology has not been fully understood, a curative treatment model could not yet be established. The symptoms can partially be controlled with either medical agents or phototherapy. Narrowband-UVB (NB-UVB) phototherapy has fewer side-effects and is effective at lower cumulative doses leading to less carcinogenicity potential than other phototherapy sources, such as PUVA and broadband-UVB. Therefore, it is increasingly used for the treatment of psoriasis. The optimal frequency of NB-UVB treatment is still not known. The hypothesis, that the increment of treatment frequency would lead to a more rapid resolution of symptoms with less total UV doses and carcinogenicity risk, have led to numerous trials comparing various frequencies of NB-UVB . In our study, a total of 49 patients, admitted to Uludag University Medical Faculty, Dermatology Department and diagnosed as psoriasis vulgaris, were randomized into two groups; the first group (Group I) was given 3Xweekly, and the latter (Group II) was given 4Xweekly NB-UVB therapy for a total of 30 sessions. The clinical response was evaluated by using Psoriasis Area and Severity Score (PASI). Group I and II were given a total cumulative dose of 16,9+/-4 and 15+/-3,5 j/cm2, respectively. The decline of the PASI scores were found to be 76% in Group I and 72% in Group II at the end of the treatment. The patients in Group II have experienced more and severe acute side-effects. The total cumulative doses and clinical responses were found not to be statistically different between the two groups. We concluded that the increment of frequency in NB-UVB phototherapy does not, in fact, significantly change the efficacy and total dose; indeed, it unexpectedly lengthens the duration of phototherapy due to poor tolerability.