Okul yöneticilerinin öğretimsel denetim davranışlarına yönelik öğretmen görüşleri
Teachers' opinions on the instructional supervision behavior of school administrators
  1. Tez No: 845651
  2. Yazar: SONER TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYRAM BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretimsel denetim, Ders denetimi, Öğretimi ve öğretmeni geliştirme, Mesleki gelişim, Instructional supervision, Lesson supervision, Teaching and teacher development, Professional development
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı; okul yöneticilerinin öğretimsel denetim davranışlarının öğretmen deneyimlerine dayalı olarak incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda karma yöntem desenlerinden eş zamanlı çeşitleme deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel aşamasında tarama yöntemi kullanılarak, ilkokulda görev yapan öğretmenler arasından basit seçkisiz örnekleme tekniğiyle belirlenen, 630 öğretmenden veri toplanmıştır. Araştırmanın nitel aşamasında olgubilim deseni kullanılarak, maksimum çeşitlilik tekniğiyle 16 öğretmenden görüş alınmıştır. Araştırmada veriler“Okul Müdürlerinin Öğretimsel Denetim Davranışları Ölçeği”ve araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler, SPSS 26.0 Paket programıyla analiz edilmiş, verilerin analizinde betimsel istatistikler, t-Testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Yapılan görüşmelerin analizinde tümden gelimci içerik analizi yapılmıştır. Araştırmadaki bulgulara göre öğretmenlerin okul müdürlerinin öğretimsel denetim davranışlarını“yüksek”, sınıf ziyareti ve geri bildirim davranışlarını“orta”, öğretimi ve öğretmeni geliştirme davranışlarını“yüksek”düzeyde algıladıkları bulunmuştur. Demografik değişkenlerden okuldaki öğretmen sayısı, ders denetimini kim yapmalı, okul müdürünün öğrenim durumu ve okul müdürünün müdürlük kıdemi değişkenlerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Öğretmenlerle yapılan görüşmelerde okul müdürleri tarafından ders ziyaretlerinin olacağına dair bilgilendirme yapıldığı ancak ziyaret öncesinde öğretmenlerle çoğunlukla birebir görüşme yapılmadığı, ziyaret sırasında öğretmen performansından daha çok öğrenci performansına odaklanıldığı, ziyaret sonrası geri bildirimin sağlanıldığı yönünde bulgular tespit edilmiştir. Ayrıca okul müdürleri tarafından öğrencilerin akademik başarılarının takip edildiği, öğretimin ve öğretmenin gelişiminin sağlanması için faaliyetlerde bulunulduğu görülmüştür. Ancak öğretmenler genel olarak, ders denetimlerinin mesleki gelişimlerine katkısı olmadığı, öğretmenlerin birbirlerine ders ziyaretinde bulunmalarının teşvik edilmediği yönünde görüş bildirmişlerdir. Araştırmada okul müdürlerinin öğretimsel denetim davranışları sergiledikleri ancak özellikle ders denetimlerinin öğretimi geliştirmek amacıyla yapılmadığı, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini artırma noktasında yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; It is an examination of the instructional supervision behaviors of school administrators based on teachers' experiences. For this purpose, the simultaneous variation design, one of the mixed method designs, was used. In the quantitative phase of the research, using the survey method, data was collected from 630 teachers who were selected by simple random sampling technique among the teachers working in primary schools. In the qualitative phase of the research, opinions were taken from 16 teachers using the phenomenological design and the maximum diversity technique. In the study, data were collected using the“School Principals' Instructional Supervision Behavior Scale”and a semi-structured interview form created by the researcher. The data was analyzed with the SPSS 26.0 Package program, and descriptive statistics, t-Test, and one-way analysis of variance (ANOVA) were used in the analysis of the data. Deductive content analysis was used to analyze the interviews. According to the findings of the research, it was found that teachers perceived school principals' instructional supervision behaviors at a“high”level, classroom visit and feedback behaviors at a“medium”level, and teaching and teacher development behaviors at a“high”level. Among the demographic variables, significant differences were found in the number of teachers in the school, who should supervise the course, the educational background of the school principal, and the seniority of the school principal. During the interviews with the teachers, findings were found that the school principals informed them that there would be lesson visits, but mostly one-on-one interviews were not held with the teachers before the visit, the focus was on student performance rather than teacher performance during the visit, and feedback was provided after the visit. In addition, it has been observed that school principals monitor the academic achievements of students and carry out activities to ensure the development of teaching and teachers. However, teachers generally expressed the opinion that course inspections did not contribute to their professional development and that teachers were not encouraged to visit each other's classes. In the research, it was concluded that school principals exhibited instructional supervision behaviors, but especially course supervision was not carried out to improve teaching and was insufficient to increase the professional development of teachers.