Gebelerde bilişsel esneklik ve gebelik ile ilişkili anksiyetenin dikkat işlevlerine etkisinin incelenmesi
Examination of cognitive flexibility and pregnancy-related anxiety in pregnant women's attention function
  1. Tez No: 845761
  2. Yazar: ASLI DEŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT, DR. SİBEL TUNÇ KARAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Bilişsel Esneklik, Dikkat, Gebelik, Attention, Anxiety, Cognitive flexibility, Pregnancy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada; gebelerde bilişsel esneklik ve gebelik ile ilişkili anksiyete düzeyinin araştırılması ve gebelerde dikkat işlevleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Bu prospektif çalışma, tanımlayıcı-ilişki arayıcı desende planlandı. Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne 08.06.2023- 30.09.2023 tarihleri arasında başvuran ve dahil etme kriterlerini karşılayan gebeler ile gerçekleştirildi. Verileri elde etmede; Hasta Bilgi Formu, Sözel Akıcılık Testleri, Bilişsel Esneklik Envanteri (BEE) ve Gebelikle İlişkili Anksiyete Ölçeği (GİAÖ) kullanıldı. Bulgular: Bu çalışma; yaş ortalaması 28,55±6,01 (min:18-max:44) olan 125 gebe ile gerçekleştirildi. Sözel akıcılık testlerinde toplam kelime sayısı ortalama 70,95±24,0 (min:31-max:156), sözel akıcılık puanı ortalama 32,39±12,48 (min:11-max:78), kategorik akıcılık puanı ortalama 38,56±12,68 (min:20-max:78) idi. Toplam ortalama puanlar GİAÖ için 70,86±14,20 (min:34-max:112) iken, BEE için 68,65±10,66 (min:39-max:95) idi. GİAÖ ve BEE toplam puanları arasında anlamlı ilişki vardı (r:-0,238; p:0,008). BEE toplam puanı ile toplam kelime sayısı arasında anlamlı ilişki vardı (r: 0,299; p:0,001). Gebelikte her zaman dikkat eksikliği yaşayanların ve unutkanlık yaşayanların GİAÖ toplam puanları hiç yaşamayanlardan daha yüksekti (p:0,010 ve p:0,011). Sonuç: Gebelerin gebelikle ilişkili anksiyete durumu düşük-orta düzeyde, bilişsel esneklik durumları da orta-iyi düzeyde bulundu. Bilişsel esneklik arttıkça gebelik ile ilişkili anksiyete azalmaktaydı. Gebelikle ilişkili anksiyete ile dikkat işlevleri (toplam kelime sayısı) arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olmasa da bilişsel esneklik arttıkça toplam kelime sayısı artmakta idi. Gebelikte dikkatlerinde azalma ve unutkanlık yaşadığını ifade edenlerin bilişsel esneklik ve anksiyete düzeyleri daha fazla idi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: In this study; it was aimed to investigate the level of cognitive flexibility and pregnancy-related anxiety in pregnant women and to examine its effect on attention functions in pregnant women. Method: This prospective study was planned in a descriptive-relationship seeking design. It was carried out with pregnant women who applied to Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital Family Medicine Outpatient Clinic between 08.06.2023-30.09.2023 and met the inclusion criteria. While obtaining data; Patient Information Form, Verbal Fluency Tests, Cognitive Flexibility Inventory (CFI), and Pregnancy Related Anxiety Scale (PRAS) were used. Findings This study was conducted with 125 pregnant women with an average age of 28.55±6.01 (min: 18-max:44). In verbal fluency tests, the average total number of words is 70.95±24.0 (min:31-max:156), the average verbal fluency score is 32.39±12.48 (min:11- max:78), the average categorical fluency score is 38.56±12.68 (min:20-max:78). Total mean scores were 70.86±14.20 (min:34-max:112) for PRAS and 68.65±10.66 (min:39-max:95) for CFI. There was a significant relationship between PRAS and CFI total scores (r:-0.238; p:0.008). There was a significant relationship between the CFI total score and the total number of words (r: 0.299; p:0.001). The PRAS total scores of those who always experienced attention deficit and forgetfulness during pregnancy were higher than those who never experienced them (p:0.010 and p:0.011). Conclusion: Pregnancy-related anxiety levels of the pregnant women were found to be lowmoderate, and their cognitive flexibility levels were found to be moderate-good. As cognitive flexibility increased, pregnancy-related anxiety decreased. Although there was no statistically significant relationship between pregnancy-related anxiety and attention functions (total number of words), the total number of words increased as cognitive flexibility increased. Those who reported experiencing decreased attention and forgetfulness during pregnancy had higher cognitive flexibility and anxiety levels.