Gebelikte depresyon ve anksiyete ile kabul ve kararlılık süreçleri arasındaki ilişki
The relationship between depression and anxiety and the acceptance and commitment processes during pregnancy
  1. Tez No: 910012
  2. Yazar: CEMRE NUR UYSAL ALTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMHUR TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Anksiyete, Depresyon, Kabul ve Kararlılık, Bilişsel Davranış, Pregnancy, Anxiety, Depression, Acceptance and Commitment, Cognitive Behavior
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Gebelik, kadınların fiziksel, psikolojik ve anatomik değişimlere uğradığı yaklaşık 40 haftalık bir süreçtir. Planlama, eş desteği, hormonal değişimler ve çevre etkileri, gebelerin ruh sağlığını olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir. Bu çalışma, gebelerin kabul ve kararlılık süreçlerini inceleyerek, depresyon ve anksiyete düzeyinin bu süreçlerle ilişkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden olan tarama deseni kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini İstanbul ili Anadolu yakasında ikamet etmekte olan, 44 gebe kadınlar oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; demografik bilgi formu, depresyon ölçeği, anksiyete ölçeği, değer odaklı yaşam ölçeği, bilinçli farkındalık ölçeği, çok boyutlu yaşantısal kaçınma ölçeği ve kabul ve eylem formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise SPSS 21.0 istatistik programından yararlanılmıştır. Çalışma, gebe kadınların depresyon ve anksiyete düzeylerinin düşük, bilinçli farkındalıklarının değişken, değer odaklı yaşam düzeylerinin yüksek olduğunu göstermektedir. Psikolojik katılık düşük, esneklik yüksekken; davranışsal kaçınma ve sıkıntıdan hoşlanmama davranışları yüksektir. Öğrenim durumu, gebelik planlama ve sigara kullanımı gibi demografik değişkenlere göre farklılıklar saptanmıştır. Öğrenim düzeyi arttıkça depresyon puanları yükselmiştir. Planlı gebelikte bilinçli farkındalık puanları daha yüksektir. Sorun yaşayanların anksiyete puanları, kronik hastalığı olanların ise psikolojik katılık puanları yüksektir. Psikiyatri desteği alanların depresyon puanları daha yüksektir. Ayrıca, depresyon ile bilinçli farkındalık ve psikolojik katılık arasında pozitif ilişkiler bulunmuştur. Regresyon analizleri, depresyon ve anksiyetenin kabul ve kararlılık üzerinde olumlu etkisi olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Pregnancy is a period of approximately 40 weeks in which women undergo physical, psychological and anatomical changes. Planning, spousal support, hormonal changes and environmental effects can positively or negatively affect the mental health of pregnant women. This study aims to investigate the relationship between the acceptance and determination processes of pregnant women and the level of depression and anxiety with these processes. For this purpose, the study used the screening design, which is one of the quantitative research methods. The sample of the study consists of 44 pregnant women residing on the Anatolian side of Istanbul. The data collection tools in the study were; demographic information form, depression scale, anxiety scale, value-oriented life scale, conscious awareness scale, multidimensional experiential avoidance scale and acceptance and action form. SPSS 21.0 statistical program was used in the analysis of the data. The study shows that the depression and anxiety levels of pregnant women are low, their conscious awareness is variable and their value-oriented life levels are high. While psychological rigidity is low and flexibility is high; behavioral avoidance and dislike of distress are high. Differences were determined according to demographic variables such as education status, pregnancy planning and smoking. As the level of education increased, depression scores increased. Mindfulness scores were higher in planned pregnancies. Those who had problems had high anxiety scores, and those with chronic diseases had high psychological rigidity scores. Those who received psychiatric support had higher depression scores. In addition, positive relationships were found between depression and mindfulness and psychological rigidity. Regression analyses revealed that depression and anxiety had a positive effect on acceptance and determination.