Akut koroner sendromlu hastalarda sistemik inflamatuar yanıt indeksi ve sistemik inflamasyon indeksinin prognostik önemi
Prognostic Significance of Systemic Inflammatory Response Index andSystemic Inflammation Index in Patients with Acute Coronary Syndrome
  1. Tez No: 845762
  2. Yazar: SABRİ METİN DİKİCİLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYRAN BOZKURT BABUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, sistemik inflamatuar yanıt indeksi, sistemik inflamasyon indeksi, acute coronary syndrome, systemic inflammatory response index, systemic inflammation index
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Akut Koroner Sendromlu Hastalarda Sistemik İnflamatuar Yanıt İndeksi ve Sistemik İnflamasyon İndeksinin Prognostik Önemi Çalışmamızda akut koroner sendrom (AKS) tanısı alan hastalarda sistemik inflamatuar yanıt indeksi (SIRI) ve sistemik inflamasyon indeksinin (SII) hastalığın prognozunu tahmin etmedeki başarısını değerlendirmek amaçlandı. 01.01.2021-30.06.2021 tarihleri arasında acil serviste AKS tanısı alıp koroner anjiografi uygulanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Parametreler; sintax skoruna göre hastalık ciddiyeti, anjio sonlanım ve hastane sonlanımına (taburcu, ölüm) göre değerlendirildi. Veriler retrospektif olarak incelendi. Çalışmamızda %67,8'i erkek olmak üzere 404 hasta çalışmaya dahil edildi. Ölüm oranı %3 olarak saptandı. Sintax skoru 22 den küçük olan olguların SIRI ortalama düzeylerinin sintax skoru 22-31 arasında olan olgulara göre daha düşük olduğu tespit edildi (p=0.012). Sintax skoruna göre hastalık ciddiyetini öngörmede SII (p=0.3598, AUC= 0.566 ) ve SIRI (p= 0.4174, AUC= 0.558) parametrelerinin etkili olmadığı tespit edildi. Hastanede sonlanım durumuna göre SII (p=0.5519, AUC= 0.554) ve SIRI (p= 0.5344, AUC= 0.554) parametrelerinin ölümü öngörmede ayırtedici olmadığı gözlendi. SIRI ve SII parametrelerinin anjio sonuçları için ayırt ediciliğinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlendi. SIRI parametresinin ayırt edicilik gücünün SII parametresine göre daha güçlü olduğu tespit edildi (p=0,045). SII için değeri >462.5732 olan olgularda (AUC= 0.587, p= 0.0047), SIRI için ise değeri >1.0273 olan olgularda anjio sonuçlarının normal olmayacağı (AUC=0.628 , p= 0.0001) tespit edildi. Çalışmamızda SII ve SIRI parametrelerinin koroner arter hastalık ciddiyeti ve ölümü öngörmede etkili olmadığı, hesaplanan kesim değerine göre anjio sonuçlarının normal olmayacağını ön görmede etkili olduğu tespit edildi. İndekslerin gelecekteki önemini saptamak için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Prognostic Significance of Systemic Inflammatory Response Index and Systemic Inflammation Index in Patients with Acute Coronary Syndrome The aim of our study was to evaluate the success of the systemic inflammatory response index (SIRI) and the systemic inflammation index (SII) in predicting the prognosis of patients with acute coronary syndrome (ACS). Patients who were diagnosed with ACS and underwent coronary angiography in the emergency department between January 1, 2021, and June 30, 2021, were included in the study. Parameters were evaluated according to disease severity according to sintax score, angiography result, and hospital outcome (discharge, death). The data were analyzed retrospectively. In our study, 404 patients, 67.8% of whom were male, were included. The mortality rate was 3%. It was found that the mean SIRI levels of patients with a Sintax score less than 22 were lower than those with a Sintax score between 22 and 31 (p = 0.012). SII (p = 0.3598, AUC = 0.566) and SIRI (p = 0.4174, AUC = 0.558) parameters were not effective in predicting disease severity according to the Sintax score. According to hospital outcome status, SII (p = 0.5519, AUC = 0.554) and SIRI (p = 0.5344, AUC = 0.554) parameters were not discriminative in predicting death. The discrimination of SIRI and SII parameters for angio results was statistically significant. The discriminative power of the SIRI parameter was stronger than that of the SII parameter (p = 0.045). It was determined that angiogram results would not be normal in patients with a value >462.5732 for SII (AUC = 0.587, p = 0.0047) and in patients with a value >1.0273 for SIRI (AUC = 0.628, p = 0.0001). In our study, it was determined that SII and SIRI parameters were not effective in predicting the severity of coronary artery disease and death but were effective in predicting that angiography results would not be normal according to the calculated cut-off value. More comprehensive studies are needed to determine the future importance of indices.