Sezaryenlerde spinal ve genel anestezinin QT intervalinin seyrine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of spinal and general anesthesia on the QT interval in cesarean sections
- Tez No: 845779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN UZMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, genel anestezi, QT süresi, QTc, sezaryen, Spinal anesthesia, general anesthesia, QT interval, QTc, cesarean section
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş: Obstetrik cerrahide en önemli girişimlerden biri olan ve görülme sıklığı azalsa da tüm doğumların yaklaşık %25'ini oluşturan sezaryendir. Sezaryen anestezisinde, genel ve rejyonal anestezi teknikleri tercih edilmektedir. Laringoskopi ve trakeal entübasyon sırasında laringeal ve trakeal dokuların uyarılması sempatoadrenerjik aktivite de artışa neden olarak, katekolamin deşarjı, arteriyel basıncı ve kalp hızında artışa neden olmaktadır. Genel anestezi altında cerrahi girişim uygulanan hastalar, birçoğunun QTc uzamasına neden olduğu bilinen, çoğunlukla intravenöz olarak uygulanan çok sayıda ilaca aynı anda maruz kalır. Genel anestezide entübasyon zorluğu ve yüksek aspirasyon riski gibi olumsuz durumlar olabilmektedir. Ek olarak rejyonal anestezide intravenöz ilaçların plasental yolla fetusa geçip solunum depresyonu oluşturma risk genel anesteziye göre çok daha azdır. Bunun gibi birçok sebepten dolayı günümüzde spinal anestezi tekniği sezaryen doğumlarda önerilmektedir. Buna rağmen spinal anestezide de QTc intervalinde uzama, ventriküller aritmi ve miyokard infarktüsü gibi olumsuz durumlar görülebilmektedir. Amaç: Bu çalışmada birincil amacımız sezaryenlerde spinal ve genel anestezinin QT intervali ve QTc süresinin seyrine etkilerini karşılaştırmak iken; ikincil olarak ise hasta grupları arasında sistolik, diastolik ve ortalama kan basıncı, kalp hızı, hipotansiyon, bradikardi ve aritmi varlığı gibi parametreleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 04.10.2024-04.10.2024 tarihleri arasında Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi doğumhanesinde elektif sezaryen endikasyonu koyulan toplam 50 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Gruplar arasında eşleşme sağlanabilmesi açısından hem spinal hem de genel anestezi uygulanabilecek elektif sezaryen uygulanacak hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada hasta özellikleri (yaş, ağırlık, boy, beden kitle indeksi, ASA sınıfı, yandaş hastalıklar), genel ve spinal anestezi uygulamasında kullanılan ilaçlar ve dozları, spinal anestezi uygulanan hastalarda QT, QTc, QTd, sistolik, diastolik ve ortalama kan basıncı, kalp hızı, hipotansiyon, bradikardi, aritmi varlığı, duysal blok düzeyi ve motor blok düzeyi kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Her iki grupta da dörder hastada (%16) sıvı resüsitasyonu ve/veya inhalasyon anesteziğin konsantrasyonun azaltılmasıyla düzelen hafif hipotansiyon gözlemlenirken, hiçbir hastada hipertansiyon, taşikardi ve hipoksemi meydana gelmedi. Spinal anestezi uygulanan grup SA' deki hastaların hiçbirinde apne epizoduna rastlamadık. QT ölçümlerinden elde ettiğimiz verilere göre her iki grup arasında anlamlı bir fark gözlemlemedik (p>0,05). Grup içi karşılaştırmalarda ise her iki grupta da ortalama QT-son değerleri, ortalama QT-0 değerine göre anlamlı derecede uzağı tespit edildi. Her iki grupta arasında ortalama QTc değerleri acısından anlamlı bir fark bulunmamaktaydı. Grup içi karşılaştırmalarda ise spinal anestezi grubunda ortalama QTc-son değerinin bazal değerine göre, genel anestezi grubunda ise ortalama QTc-son ve ortalama QTc-5 değerlerinde anlamlı artış olduğunu gözlemledik. Ortalama QTc dispersiyonun grup GA' da grup SA' ya göre anlamlı derecede daha uzun olduğunu bulduk. Ortalama QTd değerlerinin grup GA' da daha uzun olsa da bu fark anlamlılık düzeyine ulaşmamıştır. Sonuç: QT ve QTc dispersiyonun ventriküller repolarizasyon bölgesel heterojenitesini yansıttığını bilmekteyiz. Verilerimizde QTd süreleri acısından her iki grup arasında anlamlı bir fark olmazsa da QTd sürelerinin genel anestezi grubunda daha uzun olması ve QTcd sürelerinin ise istatiksel anlamda genel anestezi grubunda spinal anestezi grubuna göre anlamlı derece de uzun olması nedeniyle genel anestezinin sezaryenlerde QT sürelerini spinal anesteziye göre daha fazla uzattığı sonucuna vardık. Bu durumun genel anestezi sırasında, laringoskopi ve entübasyona bağlı oluşan sempatik aktivite artışı ile QT süresine etkileyebilen çok sayıda ilacın uygulanmasına bağlamaktayız.
Özet (Çeviri)
Affiliation: Health Sciences University, Sultangazi Haseki Health Application and Research Center, Specialization Thesis in Anesthesiology and Reanimation. Istanbul, 2024. Introduction: Cesarean section, which is one of the most important interventions in obstetric surgery and, although its frequency has decreased, constitutes approximately 25% of all births. In cesarean anesthesia, both general and regional anesthesia techniques are preferred. Stimulation of laryngeal and tracheal tissues during laryngoscopy and tracheal intubation causes an increase in sympathetic-adrenergic activity, leading to the discharge of catecholamines and an increase in arterial pressure and heart rate. Patients undergoing surgical procedures under general anesthesia are exposed simultaneously to numerous drugs, mostly administered intravenously, many of which are known to cause QTc prolongation. The choice of anesthesia method for pregnant women is now considered to be regional anesthesia due to reasons such as the absence of pregnancy-specific difficult intubation and increased aspiration risk in general anesthesia, as well as the lack of respiratory depression in the newborn due to the placental transfer of anesthetics. Serious side effects such as QTc interval prolongation, ventricular arrhythmias, and myocardial infarction can be observed in patients undergoing spinal anesthesia. Objective: The primary aim of this study is to compare the effects of spinal and general anesthesia on the trajectory of QT interval and QTc duration in cesarean sections. Secondly, we aim to evaluate parameters such as systolic, diastolic, and mean blood pressure, heart rate, hypotension, bradycardia, and the presence of arrhythmia among patient groups. Materials and Methods: A total of 50 patients, who were scheduled for elective cesarean section at the Sultangazi Haseki Training and Research Hospital maternity ward between October 4, 2024, and October 10, 2024, were included in the study. To ensure matching between groups, patients eligible for both spinal and general anesthesia for elective cesarean section were enrolled in the study. Patient characteristics (age, weight, height, body mass index, ASA class, comorbidities), drugs and doses used in both general and spinal anesthesia applications, and recorded parameters in patients undergoing spinal anesthesia, such as QT, QTc, QTd, systolic, diastolic, and mean blood pressure, heart rate, hypotension, bradycardia, the presence of arrhythmia, sensory block level, and motor block level, were documented in the study. Findings: Mild hypotension, corrected with fluid resuscitation and/or reduction of inhalation anesthetic concentration, was observed in four patients in each group (16%), with no occurrence of hypertension, tachycardia, or hypoxemia in any patient. None of the patients in the spinal anesthesia group experienced apnea episodes. According to the data obtained from QT measurements, no significant difference was observed between the two groups (p>0.05). In intra-group comparisons, mean QT-end values in both groups were found to be significantly distant from the mean QT-0 value. There was no significant difference in mean QTc values between the two groups. However, in intra-group comparisons, we observed a significant increase in the mean QTc-end value relative to the basal value in the spinal anesthesia group and a significant increase in both mean QTc-end and mean QTc-5 values in the general anesthesia group. We found that the mean QTc dispersion was significantly longer in the general anesthesia group compared to the spinal anesthesia group. Although mean QTd values were longer in the general anesthesia group, this difference did not reach statistical significance. Conclusion: We are aware that QT and QTc dispersion reflect the regional heterogeneity of ventricular repolarization. Although there was no significant difference in QTd durations between the two groups in our data, the longer QTd durations in the general anesthesia group and statistically significantly longer QTcd durations in the general anesthesia group compared to the spinal anesthesia group led us to conclude that general anesthesia prolongs QT intervals in cesarean sections more than spinal anesthesia. We attribute this to the increased sympathetic activity during laryngoscopy and intubation in general anesthesia, coupled with the administration of numerous drugs that can affect the QT interval.