Medial patellofemoral ligament rekonstrüksiyon cerrahisinde femoral yapışma yerinin floroskopik tespitinde floroskopi pozisyonunun etkisi
Effect of fluoroscopy position on fluoroscopic detection of femoral attachment site in medial patellofemoral ligament reconstruction surgery
- Tez No: 845784
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN KÖSE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Medial patellofemoral ligament, MPFL rekonstrüksiyonu, patellar instabilite, Schöttle noktası, floroskopi, Medial patellofemoral ligament, MPFL reconstruction, patellar instability, Schöttle point, fluoroscopy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada, farklı floroskopi ayarlarının medial patellofemoral ligament rekonstrüksiyonu sırasında Schöttle noktasının yerini belirleme doğruluğunu nasıl etkilediği araştırıldı. Gereç ve Yöntemler: MPFL femoral ayak izinin merkezi 44 kuru femur üzerinde belirlendi ve işaretlendi. İki standart gerçek lateral diz floroskopik görüntüsü elde edildi: (1) Medialden laterale (ML) ve (2) lateralden mediale (LM). Anatomik olarak belirlenen MPFL femoral ayak izi ile floroskopik olarak tanımlanan nokta arasındaki sapma her iki floroskopik görüntüde de ölçüldü. Distal femoral morfometrik boyutlar da dijital kaliperler kullanılarak ölçüldü. İstatistiksel analiz, teknikler arasındaki farklılıkları ve bunların femur morfometrisi ile ilişkisini belirledi. Bulgular: LM görünümü, ML görünümüne kıyasla anatomik MPFL ayak izi ile Schöttle noktası arasında anlamlı olarak daha küçük bir mesafe sağladı (3.2±1.5 mm vs. 4.5±2.1 mm, p=0.001). LM görünümü, vakaların %90,9'unda 5 mm'lik hata kriterini karşılayarak kabul edilebilir tünel konumları elde ederken, ML görünümü %65,9'unda elde etti (p: 0,001). Her iki görünüm de 7 mm hata kriteri kullanılarak benzer oranlarda kabul edilebilir tünel konumları sağladı (p: 0,136). Anatomik MPFL ayak izi, ML görünümde Schöttle noktasına göre anteriora ve proksimale doğru yer değiştirmiştir. Morfometrik ölçümlerin hiçbiri ile sapmalar arasında ilişki bulunmadı. Sonuçlar: Schöttle tekniği uygulanırken LM görünümü ML görünümüne göre daha hassas bir femoral tünel yerleşimi sağlar. Bu bulgular ayrıca, gelecekteki çalışmaların tutarlı sonuçlar elde etmek için, floroskopi ayarını ve X-ışını tüpü ile görüntü yoğunlaştırıcı arasındaki diz pozisyonunu rapor etmesi ve standardize etmesi gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study explored how different fluoroscopy settings impact the accuracy of locating Schöttle's point during medial patellofemoral ligament reconstruction. Methods: The center of the MPFL femoral footprint on 44 dry femurs was identified and marked. Two standard true lateral knee fluoroscopic images were obtained: (1) medial to lateral (ML) and (2) lateral to medial (LM). The deviation between the anatomically determined MPFL femoral footprint and the fluoroscopically identified point was measured on both fluoroscopic images. Distal femoral morphometric dimensions were also measured using digital calipers. Statistical analysis determined discrepancies between techniques and their relation to femoral morphometry. Results: LM view yielded a significantly smaller distance between the anatomical MPFL footprint and Schöttle's point compared to the ML view (3.2±1.5 mm vs. 4.5±2.1 mm, p=0.001). The LM view achieved acceptable tunnel locations, meeting the 5-mm error criterion in 90.9% of cases, while the ML view achieved 65.9% (p: 0.001). Both views yielded acceptable tunnel locations at similar rates using the 7- mm error criterion (p: 0.136). The anatomic MPFL footprint was displaced towards the anterior and proximal location in the ML view in reference to Schöttle point. No relationship was found between any of the morphometric measurements and the deviations. Conclusions: LM view ensures a more precise femoral tunnel placement than the ML view when applying the Schöttle technique. These findings also demonstrated that future studies should report and standardize the fluoroscopy setting and the knee position between the X-ray tube and the image intensifier to ensure consistent results.