The nexus of populism, ideology, and threat perception: Evidence from Turkey
Popülizm, ideoloji ve tehdit algısı ilişkisi: Türkiye'den deliller
- Tez No: 845952
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN EMRAH KARAOĞUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Mülteciler, Popülizm, Tehdit Algısı, Türkiye, Refugees, Populism, Threat Perception, Turkey
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu çalışma, mültecilere yönelik popülist tutumlar, ideoloji ve tehdit algısı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Özellikle Orta Doğu'da çeşitli insani, ekonomik ve siyasi faktörler nedeniyle Avrupa, 2015 yılında İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana görülen en büyük göç hareketine tanık oldu. Avrupa ve Kuzey Amerika'daki göçmen kabul eden ülkelerdeki popülist siyasi partiler, vatandaşların mültecilere yönelik tehdit algısını istismar etti. Bu bağlamda, göçmenlik karşıtlığı sağcı popülist partilerin alamet-i farikası haline geldi. Popülizmi Türkiye'deki muhafazakâr milliyetçiliğe bağlı ince merkezli bir ideoloji olarak ele alan bu tez, Türkiye'de göç açısından popülizmin hem arz hem de talep yönünü analiz etmektedir. Çalışma öncelikle, Suriye iç savaşıyla birlikte başlayan mülteci krizinin başlangıcından bu yana tüm göç yönetişim sürecini yöneten bir siyasi elit olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarının kapsamlı bir niteliksel ve niceliksel içerik analizi yoluyla popülizmin arz tarafına bakıyor. İçerik analizinin sonucu, İslami ve medeniyetçi kapsayıcı bir söylemin iç politika alanında vatandaşların mültecilere karşı tehdit algısını azaltmak için seferber edildiğini ve Türkiye'nin ahlaki olarak yüksek bir zeminde konumlandığı küresel siyasette Maniheist bir ayrım yoluyla araçsallaştırdığını göstermektedir. İkinci olarak, bu çalışma, temsili anket verileri aracılığıyla bu popülist söylemin Türk vatandaşlarının tehdit algısı üzerindeki etkisini analiz ederek popülizmin talep tarafını irdeliyor. Sonuçlar, muhafazakâr ve milliyetçi ideolojik inançlara sahip bireylerin, mültecilere yönelik önemli ölçüde daha düşük düzeyde tehdit algısına sahip olduğunu göstermektedir. Ancak, popülist medeniyet söylemi doğrultusunda, muhafazakâr ve ideolojik inançlara sahip bireylerin dış politika bağlamında mültecilere yönelik popülist söylemleri kabul etme oranının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Tez, devlet aygıtının hegemonik ideolojisi tarafından inşa edilen göç söyleminin, bireylerin mültecilere yönelik tehdit algısı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstererek göç literatürüne katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between populist attitudes, ideology, and threat perception towards refugees. Europe witnessed the largest migration movement in 2015 since the end of the Second World War. Populist political parties in receiving countries in Europe and North America exploited and manipulated the threat perception of citizens toward refugees. In this respect, anti-immigration has become a hallmark of right-wing populist parties. Considering populism as a thin-centered ideology connected to conservative nationalism, this dissertation analyzes both supply and demand sides of populism with respect to migration in Turkey. The study first looks at the supply side of populism through qualitative and quantitative content analysis of the speeches of Recep Tayyip Erdoğan as a political elite who played a major role in the migration governance process since the beginning of the refugee crisis in Turkey caused by the Syrian civil war. The results demonstrate that an Islamic and civilizational inclusionary discourse is mobilized to lower the threat perception of citizens in the domestic policy realm while instrumentalizing this discourse through a Manichean division in global politics where Turkey is positioned on a moral high ground vis-à-vis Western civilization. Second, this thesis scrutinizes the demand side of populism by analyzing the impact of this populist discourse on the threat perception of Turkish citizens through representative survey data. The results indicate that individuals with conservative and nationalist ideological convictions, compared to individuals with other ideological convictions, have significantly lower-level threat perceptions toward refugees. However, in line with populist civilizational discourse, individuals with conservative and ideological convictions have a higher acceptance rate of populist statements toward refugees in the context of foreign policy. The thesis contributes to migration literature, demonstrating that discourse around migration constructed by the hegemonic ideology of state apparatus significantly impacts the threat perception of individuals towards refugees.