Segmentation of passengers technological preferences at Turkish airports
Yolcu teknolojik tercihlerinin Türk havalimanlarında segmentasyonu
- Tez No: 845955
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT HACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Havacılık Endüstrisi, Yolcu Deneyimi, Teknolojik Tercihler, Türk Havalimanları, Teknolojik Etki, Nicel Analiz, Aviation Industry, Passenger Experience, Technological Preferences, Turkish Airports, Technological Impact, Quantitative Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Havacılık odaklı şirketler, endüstrinin yolcu deneyimini ve operasyonel etkinliğini iyileştirmek için sürekli olarak yeni, yaratıcı yöntemler arıyor. Bu çalışma, Türk havalimanlarında yolcuların teknolojik tercihlerinin segmentasyonunu değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Hedefler, Türkiye'deki Havacılık Şirketlerine, yolcuların birincil ihtiyaçlarının değerlendirilmesinde teknolojik tercihlerini değerlendirmek ve yolcuların teknolojik tercihleriyle açıkça ilişkilendirilen özelliklerini incelemek için daha iyi bir fikir vermektir. Bu çalışmada pozitivist düşünce okulu, mantıksal yöntem ve nicel araştırma tekniklerinden yararlanılmıştır. Ayrıca, Türk havalimanlarını kullanan çeşitli havayollarını kullanan yolculardan anket anketleri yoluyla bilgi toplanmaktadır. Örneklem büyüklüğü 455 olan bu çalışmada amaçlı örnekleme kullanılmıştır. Verilerin analizinde regresyon, korelasyon ve betimsel istatistik gibi farklı istatistiksel yöntemler kullanılmaktadır. Sonuçlar, biyometrik teknolojinin, kişisel cihaz kullanımının, kişiselleştirme ve kişiselleştirmenin, akış ve isteğe bağlı eğlencenin, gezginlerin teknolojik tercihleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ancak temassız çözümler, uçak içi Wi-Fi, mobil uygulamalar ve dijital hizmetlerin yolcuların teknolojik tercihlerini etkilemediği görülüyor.
Özet (Çeviri)
Companies with an aviation focus are constantly looking for new, creative methods to improve the industry's passenger experience and operational effectiveness. This study aims to assess the segmentation of passengers' technological preferences at Turkish airports. The objectives are to provide a better insight to Aviation Companies in Turkey to assess the technological preferences of passengers on the assessment of their primary needs and to examine the characteristics of passengers that are openly associated with their technological choices. The positivist school of thought, the logical method, and quantitative research techniques are all utilised in this work. Additionally, information is gathered through survey questionnaires from passengers using various airlines who use Turkish airports. Purposive sampling is used in this study, which has a sample size of 455. Different statistical methods, including regression, correlation, and descriptive statistics, are used to analyze the data. The results show that biometric technology, personal device usage, personalization and customization, streaming and on-demand entertainment have significant impact on technological preferences of travelers. However, contactless solutions, inflight Wi-Fi, and mobile apps and digital services have no impact on technological preferences of travelers.