An investigation of physics teachers' competencies in using Web 2.0 tools
Fizik öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını kullanma yetkinliklerinin incelenmesi
- Tez No: 845957
- Danışmanlar: DR. ONUR SEÇKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Öğretmenleri, Web 2.0 Araçları, Yetkinlik, Physics Teachers, Web 2.0 Tools, Competency
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri ve Sosyal Medya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Fizik öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını kullanma yetkinliklerinin belirlenmesi ve çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma, İstanbul ilinde görev yapan Fizik öğretmenleri arasından uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 213 katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırma verileri, demografik sorular ve Web 2.0 Araçları Kullanımı Yetkinliği Ölçeğini içeren çevrimiçi bir anket formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırma kapsamında frekans analizi, güvenirlik analizi, normal dağılım analizi, betimsel istatistiksel analiz, t-testi ve ANOVA analizi yapılmıştır. Analiz sonuçları, Fizik öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını kullanma yetkinliklerinin düşük düzeyde olduğunu göstermiştir. Öte yandan, Fizik öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını kullanma yetkinliklerinin cinsiyete ve mesleki kıdeme göre anlamlı bir farklılık göstermezken; yaş, eğitim ve Web 2.0 araçları hakkında eğitim alma durumlarına göre anlamlı farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine Physics teachers' competencies in using Web 2.0 tools and to examine their competencies in terms of various demographic variables. The study was conducted in correlational research design. The research was carried out with 213 participants selected by convenient sampling method among Physics teachers working in Istanbul. Research data were collected using an online questionnaire containing demographic questions and the Web 2.0 Tools Usage Competency Scale. Within the scope of the research, frequency analysis, reliability analysis, normal distribution analysis, descriptive statistical analysis, t-test and ANOVA analysis were performed. Analysis results showed that Physics teachers' competencies in using Web 2.0 tools were at a low level. On the other hand, it was determined that while the competencies of physics teachers to use Web 2.0 tools did not differ significantly according to gender and professional seniority, it differed significantly according to age, education, and receiving training on Web 2.0 tools.