The effect of technology enhanced problem-centered curriculum on language learners' oral communication skills in higher education
Teknoloji destekli sorun merkezli program tasarımının yükseköğretimde okuyan yabancı dil öğrencilerinin sözlü iletişim becerilerine etkisi
  1. Tez No: 845960
  2. Yazar: GÖRKEM SATAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA KIZILKAYA CUMAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Dil Öğretimi, Probleme Dayalı Öğrenme, Sözel İletişim Becerileri, English Language Teaching, Oral Communication Competencies, Problem-Centered Curriculum
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Bu çalışmanın amacı teknoloji destekli probleme dayalı öğrenme (PBL) programını yüksek öğretimde okuyan dil öğrencilerinin konuşma becerilerine olan etkisini incelemektir. Çalışma 2021-2022 Güz döneminde Sabancı Üniversitesi İngilizce Hazırlık Bölümünde toplam 60 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma iki sınıf deney grubu ve iki sınıf kontrol grubu olmak üzere dört sınıftan oluşmuştur. Deney grubu (N=30) ve kontrol grubu (N=30) A2+ seviyesinde olan öğrenciler arasından rastgele atanmıştır. Üç öğretmen tarafından verilen uygulamalar ilk altı haftası yüz yüze son iki haftası eş zamanlı uzaktan eğitim olarak art arda sekiz hafta boyunca (toplam 24 ders saati) sürmüştür. Deney grubuna probleme dayalı öğrenme çalışması yapılırken kontrol grubuna geleneksel eğitim uygulaması yapılmıştır. Çalışmanın bağımlı değişkeni öğrencilerin fikir geliştirme, etkileşim, akıcılık ve tutarlılık, dil kullanımı becerileri ve bu dört bileşenin oluşturduğu genel sözlü değerlendirme performansıdır. Çalışma yarı-deneysel öntest-sontest tasarım kullanılarak yapılmıştır. Hem nicel hem de nitel veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Nitel veriler yarı-yapılandırılmış görüşmeler ve geribildirim formları kullanılarak toplanmıştır. Bu verilerin analizi öğrencilerin probleme dayalı öğrenmeyi zorlayıcı ama faydalı bulduğunu göstermiştir. Nicel veriler ise öntest ve sontest kullanılarak elde edilmiştir. Toplanan istatistik veri Bağımsız T-Test kullanılarak analiz edilmiştir. Gruplar arasında istatistiksel olarak fikir geliştirme, akıcılık ve tutarlılık, dil kullanımı becerileri ve bu dört bileşenin oluşturduğu genel sözlü değerlendirme performansında anlamlı ortalama fark bulunmuştur. Etkileşim bileşeninde anlamlı bir ortalama farkı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effects of technology-enhanced problem-based curriculum on English language learners' oral communication skills in higher education. This quasi-experimental research was conducted on 60 English Preparatory Program students at Sabancı University in the Fall 2021-22 academic year. The study was carried out across four classes, with two designated as the experimental group and the remaining two as the control group. Both the experimental group (N=30) and control group (N=30) were formed randomly among the existing A2+ level learners. Treatments, provided by the three instructors, lasted for eight consecutive weeks (24 hours of instruction in total), six weeks face-to-face and two weeks online. The control group received traditional instruction while the experimental group was given PBL instruction. The dependent variables of the study were learners' idea development, interaction, fluency and coherence as well as use of language skills, and overall oral assessment performance which was the total of the four components. The research is based on a quasi-experimental, pre-post-test design. Both quantitative data and qualitative data were gathered and analyzed. Qualitative data was collected through semi-structured interviews and feedback sheets. The results showed that students found the PBL Instruction challenging yet beneficial. Quantitative data was gathered via pretest and posttest. The collected statistical data were analyzed through Independent Sample T-tests. The results indicated that there is a statistically significant mean difference between groups on the scores of idea development, fluency and coherence, use of language skills, and overall oral assessment performance. However, there is no statistically significant difference in the interaction component.