Adapting to adversity: A comprehensive study of disaster resilience in Türkiye
Güçlüklere uyum sağlamak: Türkiye'de afet dayanıklılığına ilişkin kapsamlı bir araştırma
- Tez No: 845983
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Dayanıklılık, Afet Dayanıklılığı, Afet Risk Azaltma, Afet Risk Yönetimi, Afete Hazırlık, Resilience, Disaster Resilience, Disaster Risk Reduction, Disaster Risk Management, Disaster Preparedness
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet ve İnsani Yardım Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tez, Kahramanmaraş Depremi sonrasında Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde yaşayan 18 yaşından büyük katılımcıların dayanıklılık seviyelerine odaklanarak afet riskinin azaltılmasının kritik yönlerini ele almaktadır. Araştırma, afet riskinin azaltılmasında temel değişkenler olarak toplumun, sosyo-ekolojik, psikososyal dayanıklılığın ve afet farkındalığının öneminin altını çiziyor. Dayanıklılığın çeşitli teorik perspektiflerden farklı değişkenlerle araştırılması, geçerli ve güvenilir bir Psikososyal Dayanıklılık Ölçeği'nin geliştirilmesi, geçerli ve güvenilir bir Toplumu Dayanıklılık Ölçeği'nin geliştirilmesi, Yetişkin Dayanıklılık Ölçeği'nin Türkçe'ye çevrilmiş halinin geçerliliğinin ve güvenilirliğinin incelenmesi (Jefferies, McGarrigle ve Ungar, 2018), katılımcıların afet farkındalığı, dayanıklılık, psikososyal dayanıklılık ve bunlara bağlı olarak toplum dayanıklılığının incelenmesi araştırmaya yön vermektedir. Ayrıca araştırma afetin dayanıklılık üzerindeki etkisini de ölçmek amacıyla deprem bölgesinden elde edilen verileri ayrıca inceleyecektir. Son olarak toplum dayanıklılığını etkileyen faktörleri ortaya koyacaktır. Literatüre özgün katkı yapmayı amaçlarken, verilerin kesitsel doğası da dahil olmak üzere sınırlamaları da dahil etmiştir. Çalışma, gelecekteki araştırmaları, dayanıklılığın zaman içindeki gelişimini daha derinlemesine anlamak için boylamsal tasarımları benimsemeye teşvik etmeyi amaçlamıştır. Özcesi bu tez, dayanıklılık faktörlerinin çok yönlü bir analizini sunarak, farklı nüfusların özel ihtiyaçlarına uygun hedefli müdahalelerin önünü açarak Türkiye'nin afet riskini azaltma çabalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout years in the humanitarian field, I have always been impressed by the way people cope with challenges. So, I started to wonder what was affecting these coping levels? Why were some of us more affected while others were less affected when we experienced similar events? What determined these levels of influence? According to my observations, variables such as social support, solidarity, collaboration, level of preparedness in the face of crises, level of awareness, spatial connectedness, sense of belonging, and trust affected the way we respond to the challenging experiences. This pushed me to research topics such as disaster awareness, psychosocial resilience, individual resilience and community resilience. This thesis addresses critical aspects of disaster risk reduction by focusing on resilience levels of participants living in various cities of Türkiye after the Kahramanmaraş Earthquake. The research underlines the importance of society, socio-ecological, psychosocial resilience and disaster awareness as key variables in disaster risk reduction. The following aims guide the research: investigating resilience with different variables from various theoretical perspectives, developing a valid and reliable Psychosocial Resilience Scale, developing a valid and reliable Community Resilience Scale, examining the validity and reliability of the Adult Resilience Scale translated into Turkish (Jefferies, McGarrigle and Ungar, 2018), to examine the disaster awareness, resilience, psychosocial resilience and, accordingly, community resilience of participants. In addition, the research also examines the data obtained from the earthquake region in order to measure the impact of the disaster on resilience. Finally, it reveals the factors affecting community resilience. While it aims to make an original contribution to the literature, it has also included limitations, including the cross-sectional nature of the data. The study aimed to encourage future research to adopt longitudinal designs to more deeply understand the development of resilience over time. Briefly, this thesis aims to contribute to disaster risk reduction efforts in Türkiye by providing a multifaceted analysis of resilience factors, paving the way for targeted interventions appropriate to the specific needs of diverse populations.