Türkiye ve TRC1 Bölgesi'nde kadın istihdamının mukayeseli analizi
Comparative analysis of Turkey and the region women's employment TRC1
  1. Tez No: 578110
  2. Yazar: BÜŞRA ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdam, İşgücü, İşsizlik, Kadın İstihdamı, Kadın İşgücü, Çalışma Hayatında Kadın, Employment, Labor, Unemployment, Female Employment, Female Labor Force, Female Life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Türkiye'de ve TRC1 Bölgesi'nde ataerkil yapının hâkim olması sebebiyle kadın istihdamı önemli bir sorun olmaktadır. Kadın istihdamını arttırmaya yönelik birçok düzenleme yapılmış, politikalar uygulanmaya çalışılmışsa da hiçbir zaman kadın istihdamı istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Kadın işgücü, ülke refahı, kalkınması ve kalkınmanın sürdürebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Kadın işgücünün mevcut durumunun analizi uygulanacak politikalara ışık tutması açısından önem arz etmektedir. Bu amaçla Türkiye'de ve TRC1 Bölgesi'nde kadının işgücüne katılımını etkileyen başlıca faktörler (eğitim durumu, yaş) çerçevesinde kadın işgücü, 2007-2017 yılları arasında incelenmiştir. Çalışmada kullanılan veriler Türkiye İstatistik Kurumu veri tabanından elde edilmiştir. İstatistiki veriler portföyünde uygulanan regresyon, korelasyon ve frekans analizlerinin sonuçlarına göre değerlendirilmeler yapılmış; Eğitim seviyesi ile işsizlik arasında negatif yönlü bir ilişki mevcut iken eğitim seviyesi ile istihdam arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonuca varılmıştır. Ayrıca ataerkil yapının kadın işgücü üzerinde baskıcı ve belirleyici yapıya sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the employment of women in Turkey and TRC1 region dominated by the patriarchal structure is an important issue. Many regulations have been made to increase women's employment, and efforts to implement policies have never reached the desired level of women's employment. Female labor force is of great importance in terms of country welfare, development and sustainability of development. Analysis of the current situation of female labor force is important in terms of shedding light on the policies to be applied. For this purpose, the main factors affecting the participation of women in the labor force in Turkey and TRC1 Region (educational status, age) within the framework of the female labor force, between the years 2007 to 2017 were examined. The data used in this study were obtained from the Turkey Statistical Institute data base. The results of the regression, correlation and frequency analyzes in the statistical data portfolio were evaluated. While there is a negative relationship between education level and unemployment, it is concluded that there is a positive relationship between education level and employment. In addition, it was found that the patriarchal structure had a repressive and determinative structure on female labor force.