Effects of dance experience on working memory: Visuospatial skills
Dans deneyiminin çalışma belleği üzerindeki etkileri: Görsel-mekansal beceriler
  1. Tez No: 846061
  2. Yazar: MELİSA KÖKARTTI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE ÖGEL BALABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dans Deneyimi, Çalışma Belleği, Görsel Mekansal Beceriler, Dance Experience, Working Memory, Visuospatial Skills
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişsel Nöropsikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu araştırma, genç yetişkinlerde dans deneyimi ile görsel-uzamsal çalışma belleği arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma dans eğitimindeki uzmanlık düzeylerine göre dört gruba ayrılan 74 katılımcıyı içermektedir (M = 23.3, SD = 1.72). Bu gruplar arasında, en az 3 ay boyunca dans eden 54 katılımcı bulunurken, geriye kalan 20 katılımcı daha önce hiç dans etmemiştir. Montreal Bilişsel Değerlendirme (MoCA), katılımcıların bilişsel yeteneklerini genel olarak değerlendirmek amacıyla kullanılmıştır. Görsel-uzamsal çalışma bellek kapasitelerini değerlendirmek için Corsi Bloklara Dokunma Testi kullanılmıştır. Tüm katılımcılar demografik soruları, Pozitif Duygu Negatif Duygu Ölçeği (PANAS), MoCA ve bilgisayar destekli Corsi Bloklara Dokunma Testi'ni tamamlamışlardır. Dans eden gruplardaki bireylerin, hiç dans pratiği yapmayanlara göre gelişmiş görsel-uzamsal çalışma belleği yetenekleri sergileyeceğini öne süren ilk hipotez yalnızca uzman dansçıların verilen görevde gelişmiş performans göstermesi nedeniyle kısmen desteklenmiştir. Üç yıldan fazla dans deneyimine sahip katılımcıların, ya üç ay ya da hiç dans deneyimi olmayanlara göre en yüksek görsel-uzamsal becerilere sahip olacağını öne süren ikinci hipotez uzman dansçıların, diğer tüm katılımcılara kıyasla görsel-uzamsal çalışma belleği görevinde en yüksek performansı sergilemesi nedeniyle tam olarak desteklenmiştir. Dans deneyiminin yürütücü işlevler üzerindeki etkisi üzerine sınırlı araştırmalar göz önüne alındığında, bu araştırma genç yetişkinler odağı ile görsel-uzamsal becerilerin incelemesini sunmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the relationship between dance experience and visuospatial working memory in young adults. The study included 74 participants (M = 23.3, SD = 1.72) divided into four groups based on their level of expertise in dance training. Among these groups, 54 participants were selected from dance classes who were dancing between at least 3 months, while the remaining 20 participants had no prior engagement in dance activities. The Montreal Cognitive Assessment (MoCA) was employed as a measure of participants' cognitive abilities to ensure their suitability for the study. The Corsi Block Tapping Test was utilized to assess their visuospatial working memory capacity. All participants completed the demographic questions, Positive Affect Negative Affect Schedule, MOCA and computerized version of Corsi Block Tapping Test. The first hypothesis suggesting that individuals in the dancing groups would exhibit enhanced visuospatial working memory abilities compared to those who did not engage in any dance practice was partially supported due to only expert dancers' enhanced performance on the Corsi Block Tapping Test. The second hypothesis suggesting that participants with three or more years of dance experience would display the highest visuospatial skills compared to those with either three months or no dance experience at all was fully supported because expert dancers demonstrated the highest performance in the visuospatial working memory task compared to all other participants. Given the limited research on the impact of dance experience on executive functions, this study offered a focused examination of visuospatial skills among young adults.