Uluslararası Bakalorya ve Ulusal Öğretim Programı uygulayan okullardaki öğretmenlerin çatışma çözme stratejileri, okul iklimi algıları ve okula bağlılık düzeyleri
Comparing conflict resolution strategies, school climate perceptions, and levels of school commitment among teachers in schools implementing the International Baccalaureate and National Education Programs
  1. Tez No: 846075
  2. Yazar: MUZAFFER GÜLCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FARUK LEVENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Okul İklimi, Okula Bağlılık, Uluslararası Bakalorya Programı, Ulusal Öğretim Programı, Conflict, School Climate, School Engagement, International Baccalaureate Program, Ministry of National Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, Uluslararası Bakalorya ve Ulusal Öğretim Programı uygulayan okullardaki öğretmenlerin çatışma çözme stratejileri, okul iklimi algıları ve okula bağlılık düzeylerinin incelenmesidir. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örnekleminde, basit tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen İstanbul ilinde 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Ulusal Öğretim Programı uygulayan okullara bağlı çalışan 158 öğretmen ile Uluslararası Bakalorya Programı uygulayan 161 öğretmen katılımcı olarak yer almıştır. Çatışma Çözme Stratejileri Ölçeği, Okul İklimi Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği aracılığıyla veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre Uluslararası Bakalorya Programı'nda yer alan öğretmenlerin, Ulusal Öğretim Programı'ndaki öğretmenlere göre çatışma çözme stratejileri, demokratiklik, okula adanma, liderlik ve etkileşim, başarı etkenleri, samimiyet, okul iklimi ve örgütsel bağlılık gibi konularda daha yüksek puanlar aldığı belirlenmiştir. Bununla birlikte çatışma çözme alt boyutunda Ulusal Öğretim Programı'ndaki öğretmenler, UB programındaki öğretmenlere göre daha yüksek puan almıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the conflict resolution strategies, school climate perceptions, and levels of school commitment among teachers in schools implementing the International Baccalaureate and the National Education Program. This study employs a relational screening model from quantitative research methods. The sample of the research consisted of 158 teachers working in schools implementing the National Education Program, selected by simple random sampling in Istanbul during the 2022-2023 academic year, and 161 teachers participating in the International Baccalaureate Program. Data were collected through the Conflict Resolution Strategies Scale, School Climate Scale, and Organizational Commitment Scale. The collected data were analyzed using the SPSS 25.0 program. According to the research findings, teachers in the International Baccalaureate Program scored higher than those in the National Education Program in areas such as conflict resolution strategies, democracy, dedication to school, leadership and interaction, success factors, sincerity, school climate, and organizational commitment. However, in the sub-dimension of conflict resolution, teachers in the National Education Program scored higher than those in the International Baccalaureate Program.