The perception of female employees towards ethical practices in their institutions and their effect on job satisfaction: The case of Nigerian health institution
Kadın çalışanların kurumlarındaki etik uygulamalara yönelik algıları ve iş doyumuna etkisi; Nijerya sağlık kurumları örneği
- Tez No: 846107
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik Duyarlılık, Cinsel Taciz, Cinsiyet Ayrımcılığı, Iş Yaşam Kalitesi, Iş Doyumu, Ethical Sensitivity, Sexual Harassment, Gender Discrimination, Quality Of Work Life, Job Satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez, Nijerya'daki kadın sağlık çalışanları arasındaki etik duyarlılık ile iş doyumu arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Çalışma, özellikle kurumsal dünyadaki kadın nüfusunun artan önemini ve sağlık hizmetlerinin kalitesine olan önemli etkilerini ele almayı amaçlamaktadır. 520 kadın sağlık çalışanından toplanan verilerin analizi yoluyla, bu çalışma, kadın sağlık çalışanları arasında ortalama düzeyde iş doyumu ve etik duyarlılık göstermektedir. Bulgular, etik duyarlılık ile iş doyumu arasında pozitif bir ilişki olduğunu vurgulayarak, işyerinde etik düşüncelerin teşvik edilmesinin önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, araştırma, iş doyumu üzerinde etkili olan etik duyarlılık, cinsel taciz ve cinsiyet ayrımcılığı gibi önemli tahmincileri belirlemektedir. Etik duyarlılık iş doyumunu olumlu etkilerken, cinsel taciz ve cinsiyet ayrımcılığı olumsuz bir etki yapmaktadır. İş yaşam kalitesinin, Nijerya'daki kadın sağlık çalışanlarının iş doyumu üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur. Çalışma, iş doyumunu artırmak için öneriler sunmakta ve çeşitli endüstri ve sektörlerde iş doyumunu etkileyen faktörlerin anlayışını zenginleştirmek için ileri araştırma olanaklarını önermektedir. Ayrıca, çalışma, sınırlı değişken sayısı ve belirli bir endüstriye odaklanma gibi belirli sınırlamaları kabul etmekte ve daha kapsamlı bir analiz için gelecekteki araştırma yönergelerini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the relationship between ethical sensitivity and job satisfaction among female health workers in Nigeria. The study aims to address the crucial issue of job satisfaction, particularly in the growing demographic of women in the corporate world and its significant impact on the quality of healthcare. Through the analysis of data collected from 520 female health workers using questionnaires, this study demonstrates a moderate level of job satisfaction and ethical sensitivity among female health workers. The findings highlight a positive correlation between ethical sensitivity and job satisfaction, emphasizing the importance of fostering ethical considerations in the workplace. Moreover, the research identifies significant predictors of job satisfaction, including ethical sensitivity, sexual harassment, and gender discrimination. While ethical sensitivity positively influences job satisfaction, sexual harassment and gender discrimination exert a negative impact. Quality of work life has no significant impact on job satisfaction of female health workers in Nigeria. The study provides recommendations to enhance job satisfaction and suggests avenues for further research to enrich the understanding of factors affecting job satisfaction in various industries and sectors. Additionally, the study acknowledges certain limitations, such as the limited number of variables and the focus on a specific industry, and proposes future research directions for a more comprehensive analysis.