Kronik indüklenebilir ürtikerli çocukların klinik ve laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and laboratory findings in children with chronic inducible urticaria
- Tez No: 846139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: kronik indüklenebilir ürtiker, kronik spontan ürtiker, semptomatik dermografizm, kolinerjik ürtiker, soğuk ürtikeri, prognoz, chronic inducible urticaria, chronic spontaneous urticaria, symptomatic dermographism, cholinergic urticaria, cold urticaria, prognosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Çalışmamızda kronik indüklenebilir ürtiker tanılı çocukların demografik özelliklerinin, hastalığın tanısı ve etiyolojisini belirlemek için kullanılan test sonuçlarının, kullanılan tedavilerin, hastalık seyri ve süresinin incelenmesi ve böylece remisyona etki eden faktörlerin ve kronik indüklenebilir ürtiker alt tipleri arasındaki farklılıkların ortaya koyulması amaçlanmıştır. Yöntem: İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Polikliniği'ne 2011-2022 yılları arasında başvuran, 0-18 yaş arasında, 6 haftadan uzun süreli kronik indüklenebilir ürtiker tanısı olan 98 hasta çalışmaya alındı. Hastaların cinsiyet, başvuru yaşı, başvuru öncesindeki ürtiker süresi, kronik indüklenebilir ürtiker alt tipi, yapılan provokasyon test sonuçları, kronik spontan ürtikerin eşlik etme durumu, başvuru anındaki ürtiker aktivite skoru, aile öyküsü, eşlik eden alerjik hastalıkları, laboratuvar değerleri, kullandığı tedavi, remisyonda olup olmadığı ve hastalık süresi geriye dönük olarak hasta dosyalarından ve hastane otomasyon sisteminden taranarak kaydedildi. Bulgular: Hastaların %56'sı kızdı, ortalama başlangıç yaşı 8,6±4,5 yıldı, başvuru anındaki semptom süresi ortancası 6 ay (2,8-24), toplam hastalık süresi ortancası 32 ay (16,7-51,5) idi. En sık görülen kronik indüklenebilir ürtiker alt tipleri sırasıyla semptomatik dermografizm (%65), soğuk ürtikeri (%17,3) ve kolinerjik ürtikerdi (%10,2). Kronik indüklenebilir ürtiker alt tiplerinin laboratuvar değerleri kıyaslandığında semptomatik dermografizm olan hastaların serum total IgE düzeyi diğer alt tiplerden belirgin yüksek saptandı. Prognoz açısından kronik indüklenebilir ürtiker alt tipleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Hastaların %64,3'üne kronik spontan ürtiker de eşlik etmekteydi. Kronik spontan ürtiker eşlik eden hastaların remisyona girme oranları eşlik etmeyen hastalara göre anlamlı olarak düşük bulundu (p=0,025). Takip süresince remisyona girmeyen hastaların serum total IgE seviyeleri daha yüksek bulundu (p=0,014). Remisyona etki eden en önemli iki faktörün kronik spontan ürtiker'in eşlik etmesi ve serum total IgE düzeyi olduğu saptandı. Sonuç: Kronik ürtikeri olan hastalarda indüklenebilir nedene bağlı olanları ayırt etmek hastaların semptomlarını kontrol altına almak için önemlidir. Remisyona etki eden faktörlerin anlaşılması bu hastaların takibinde dikkat edilmesi gereken yönleri ortaya koyacaktır. Serum total IgE seviyesi yüksek olan ve kronik spontan ürtiker eşlik eden hastaların prognozunun daha kötü olabileceği bu hastaların takibinde ve tedavi kararlarında göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to evaluate the demographic features, laboratory results, etiology of the disease, treatment and prognosis of the disease. We also reveal the factors affecting remission of children with chronic inducible urticaria, and the differences between chronic inducible urticaria subtypes. Methods: The study included 98 patients aged between 0-18 who visited the Pediatric Allergy and Immunology Outpatient Clinic at the Istanbul Faculty of Medicine between 2011 and 2022. These patients had been diagnosed with chronic inducible urticaria for a duration of more than six weeks. Patients' age at admission, gender, duration of symptoms before admission, chronic inducible urticaria subtype, provocation test results, concomitant status of chronic spontaneous urticaria, urticaria activity score at admission, family history, concomitant allergic diseases, laboratory values, treatments, whether the patient was in remission or not and the duration of the disease were recorded retrospectively from patient files and hospital automation system. Results: Of the patients, 56% were female, with a mean age of onset of 8.6±4.5 years. The median duration of symptoms at the time of presentation was 6 months (2.8-24), and the median total duration of the disease was 32 months (16.7-51.5). The most common chronic inducible urticaria subtypes were symptomatic dermographism (65%), cold urticaria (17.3%) and cholinergic urticaria (10.2%), respectively. When the laboratory values of the chronic inducible urticaria subtypes were compared, the serum total IgE level of the patients with symptomatic dermographism was found to be significantly higher than the other subtypes. There was no significant difference of prognosis between chronic inducible urticaria subtypes. Chronic spontaneous urticaria was also accompanying 64.3% of the patients. Remission rates of patients with chronic spontaneous urticaria were found to be significantly lower than those without accompanying chronic spontaneous urticaria (p=0.025). During the follow-up period, patients who did not achieved remission, had higher serum total IgE levels (p=0.014). The two most important factors affecting remission were found to be; accompanied by chronic spontaneous urticaria and high serum total IgE level. Conclusion: In patients with chronic urticaria, it is important to distinguish inducible causes to control the symptoms of the patients. The prognosis of patients with high serum total IgE levels and accompanying chronic spontaneous urticaria may be worse. Understanding the factors affecting remission will reveal the aspects to be considered in the follow-up of these patients and treatment decisions.