Investigating boredom and boredom coping strategies in Turkish EFL context
Türkiye'de yabancı dil olarak İngilizcenin öğretiminde can sıkıntısı ve can sıkıntısı ile baş etme stratejilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 846194
  2. Yazar: HACER YAZGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH CİNKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak İngilizce sınıflarında can sıkıntısı, can sıkıntısı ile baş etme stratejileri, öğrenci katılımı, katılmama, pozitif sınıf ortamı, Boredom in English language classes, boredom coping strategies, student engagement, disengagement, positive classroom environment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Dil öğrencileri arasında sıkça yaşanan bir olgu olarak kabul edilen ve diğer öğrenci değişkenleriyle yakından ilişkili olmasına rağmen, can sıkıntısının önemli rolü endişe, haz, ilgi gibi diğer öğrenci değişkenleriyle kıyaslandığında daha sınırlı bir akademik ilgi görmüştür. Bu çalışma, yabancı dil olarak İngilizce öğrenen (EFL) öğrencilerin can sıkıntılarının ve bununla başa çıkma stratejilerinin arasındaki etkileşimi ve bu etkileşimin İngilizce öğrenim başarısı ile olan ilişkisini araştırmak üzere tasarlanmıştır. Bir nicel araştırma tasarımına dayanan bu çalışmaya, Türkiye'den kolaylıkla bulunabileni örnekleme örneklem tekniğiyle 219 lisans öğrencisinden oluşan örneklem katılımcı olarak alınmıştır. Katılımcıların sıkıntı düzeyleri ve başa çıkma stratejileri, sırasıyla Sıkıntı Düzeyi Ölçeği (LBS) ve Sıkıntı ile Başa Çıkma Ölçeği (CBS) ile değerlendirilmiştir. Nicel analizler, başa çıkma mekanizmaları arasında farklı ilişkiler göstermiştir: Daha yüksek düzeyde can sıkıntısı olan bireyler, sıkıntıyı azaltmak için bilişsel kaçınma stratejileri benimserken daha düşük düzeyde olanlar davranışsal yaklaşım başa çıkma stratejilerini kullanmaktadırlar. Bu çalışmada, L2 sıkıntısının doğrudan EFL öğrencilerinin öğrenimine engel olduğuna dair bir bulgu elde edilememesine rağmen, öğrencilerin can sıkıntısı seviyelerine ve kullandıkları stratejilere bağlı olarak yabancı dil (L2) motivasyonlarının ve sınıf içinde katılım düzeylerinin etkilenebileceği ve sonuç olarak daha fazla can sıkıntısı yaşayabilecekleri çıkarımında bulunulmuştur. Can sıkıntısı, motivasyon ve katılım da dahil olmak üzere dil öğreniminin çeşitli yönlerinde olumsuz etkilere sahiptir. Ancak, genel kanının aksine, bu çalışmada öğrencilerin L2 sıkıntısı ile başarı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bu çalışmanın sonuçları, farklı seviyelerdeki bu üç bileşen arasındaki etkileşimin incelenmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Acknowledged as a commonly experienced phenomenon among language learners, the important role of boredom in language learning research has only received limited scholarly attention compared to other learner variables, such as anxiety, enjoyment or interest given that it is closely intertwined with other individual learner variables. This study was designed to investigate the interplay between EFL learners' boredom and their coping strategies and its relationship with EFL achievement. Drawing on a quantitative research design, a convenience sample of 219 undergraduate students from Turkey was recruited as participants. Their boredom levels and coping strategies were evaluated by the Level of Boredom Scale (LBS) and the Coping with the Boredom Scale (CBS), respectively. Quantitative analyses indicated different types of relationships between the coping mechanisms: Individuals with higher levels of language boredom tend to adopt cognitive avoidance strategies while lower levels tend to employ behavioural approach coping strategies. This study suggests that although a higher level of L2 boredom may not seem to directly impede EFL students' learning, it may affect their levels of L2 motivation and participation in a classroom setting, thereby resulting in more boredom. Boredom has adverse impacts on the various facets of language learning, including, but not limited to, reductions in motivation and engagement. However, contrary to prevailing view, students' L2 boredom had no significant relationship to their degree of achievement. The results of this study suggest that there is a clear need for further research to probe into the interrelationship between these three components across different levels of granularity.