Impact of digital escape room games on English prep students' academic success, motivation, and communication
Dijital kaçış odası oyunlarının İngilizce hazırlık öğrencilerinin akademik başarısı, motivasyonu ve iletişimi üzerindeki etkisi
- Tez No: 846196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitsel Dijital Kaçış Oyunları, Oyun-Tabanlı Öğrenme, Kaçış Odası, Uzaktan Eğitim, Educational Digital Escape Room Games, Game-Based Learning, Escape Room, Distance Learning
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, eğitsel dijital kaçış odası oyunlarının, tamamen çevrimiçi bir modül sırasında bir hazırlık okulundaki öğrencilerin akademik performansı, motivasyonu ve iletişimsel açıklığı üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın katılımcılarını 2022–2023 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında İstanbul'da özel bir üniversiteye kayıtlı 30 hazırlık okulu öğrencisi oluşturmuştur. Kontrol grubu benzer şekilde ders kitabı ve çevrimiçi çalışma kağıtları kullanarak konuyu işlerken, deney grubu tamamen çevrimiçi olarak gerçekleştirilen çalışmada 5 hafta boyunca her biri 40 dakika olmak üzere 5 farklı eğititsel dijital kaçış oyunu oynamıştır. Araştırmada katılımcılardan veri toplamak amacıyla dil başarı testi, motivasyon anketi, öz yeterlilik anketi ve iletişim kurma isteği anketi kullanılmıştır. Nicel veriler için 2X2 karışık ANOVA kullanılmıştır. Takip analizi için, SPSS 26.0 istatistik paket programı kullanılarak denek ve eşleştirilmiş örnekler arasında düzeltilmiş Benferroni t-testi kullanıldı. Nicel veriler incelendiğinde, deney grubu ile kontrol grubu arasında öğrencilerin akademik performansları, motivasyonları, öz-yeterlikleri ve iletişim kurma istekleri açısından anlamlı bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the impact of educational digital escape room games on the academic performance, motivation, and communicative openness of students at a preparatory school during a fully online module. The study's participants were 30 prep school students who were enrolled in a private university in Istanbul during the spring semester of the 2022–2023 academic year. While the control group studied the topic using textbooks and online worksheets in a similar manner, the experimental group played 5 different instructional digital escape room games for 40 minutes each over the course of 5 weeks in the study, which was performed fully online. In order to collect data from the participants, a language achievement test, a motivation survey, a self-efficacy survey, and a willingness to communicate survey were used in the study. For the quantitative data, 2X2 mixed ANOVA was used. For the follow-up, Benferroni corrected between subject and paired samples t-test were employed by using SPSS 26.0 statistical package program. When the quantitative data were analyzed, there was no significant difference in the students' academic performance, motivation, self-efficacy, and willingness to communicate between the experimental group and the control group.