Erken çocukluk döneminde YouTube içeriklerinin tüketimi: Ürdünlü annelerin dijital okuryazarlık düzeyine ilişkin bir inceleme
YouTube content consumption in early childhood: An examination of Jordanian mothers' digital literacy levels
  1. Tez No: 969508
  2. Yazar: AMEERA ABEDEL ALSATAR AKRAM QI'DAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital okuryazarlık, YouTube, Ürdün-Amman, Digital literacy, YouTube, Jordan-Amman
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo, Sinema ve Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo, Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Günümüzde çocukların YouTube gibi dijital platformları yoğun olarak kullanmasıyla birlikte, annelerin dijital okuryazarlık konusunda yeterli bir bilinç düzeyine sahip olması, çocuklarını korumak ve onların interneti güvenli ve bilinçli bir şekilde kullanmalarını sağlamak açısından adeta zorunlu hale gelmiştir. Bu çalışma, Ürdünlü annelerin erken çocukluk evresindeki çocuklarının YouTube platformunu kullanma ya da maruz kalma pratiklerine yönelik dijital okuryazarlık düzeyini ve dijital ebeveynlik yaklaşımlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Özellikle başkent Amman'da yaşayan ve 0–6 yaş arasında çocukları olan anneler bu çalışmanın hedef kitlesini oluşturmaktadır. Araştırma, nitel yöntem kullanılarak tasarlanmış ve katılımcılar kartopu örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Başkent Amman'dan 16 Ürdünlü anne araştırmaya katılmış ve yarı yapılandırılmış görüşmeler çevrim içi olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcı annelerin sosyal medya platformlarını –özellikle YouTube'u– güvenli şekilde kullanma konusunda yeterli farkındalığa sahip olmadığı anlaşılmıştır. Bu durum, çocuklarının YouTube platformunu nasıl tükettiklerini doğrudan etkilemektedir. Ayrıca, annelerin çocuklarının günde bir ila iki saatten fazla YouTube izlemesine izin verdikleri ve çoğunlukla YouTube'u televizyon üzerinden izlemelerine olanak sağladıkları tespit edilmiştir. Bu çalışma, Ürdünlü annelerin dijital okuryazarlık düzeylerinin artırılması gerektiğine dikkat çekmekte ve bu doğrultuda annelerin bilinçlendirilmesi, seminer ve atölye çalışmalarına katılımlarının teşvik edilmesi ya da bireysel araştırma ve farkındalık yoluyla kendilerini geliştirmelerinin önemini vurgulamaktadır. Çalışmada bu konunun çocukların dijital teknolojilerin ve internetin neden olabileceği psikolojik ve fiziksel risklerden korunması açısından hayati önem taşıdığının altı çizilmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world, with the daily use of digital platforms such as YouTube by children, it has become essential for mothers to possess sufficient awareness of digital literacy in order to protect their children and enable them to use the internet safely and responsibly. This study aims to explore the extent of Jordanian mothers' knowledge of digital literacy in relation to what their children watch on the YouTube platform. The focus is particularly on mothers residing in the capital, Amman, who have children aged 0–6 years, which is the preschool age group. The research was designed using a qualitative method, and participants were selected through snowball sampling. Sixteen Jordanian mothers from Amman participated in the study, and the interviews were conducted online. The findings revealed that the participating mothers lack sufficient awareness of the safe use of social media platforms such as YouTube, which directly affects the way their children consume content on the platform. The results also showed that mothers allow their children to sit and watch YouTube for periods ranging from one to two hours a day or more. Most mothers reported that their children access YouTube through television. This research highlights the importance of promoting digital literacy among Jordanian mothers in general, and especially among mothers in Amman, through awareness, encouraging participation in seminars and workshops, or through self-education and individual awareness. This is essential to protect the children of the future from the psychological and physical risks associated with technology and the internet, particularly the YouTube platform.