Designing future and house in mid-20th century architecture: Dymaxion, Futuro, and the Metabolist Capsule
20. yüzyıl ortasında gelecek ve ev tasarlamak: Dymaxion, Futuro ve Metabolist Kapsüller
- Tez No: 846214
- Danışmanlar: PROF. DR. LALE ÖZGENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Tarih, Architecture, History
- Anahtar Kelimeler: Gelecek, Bilimkurgu, Modernizm, Prefabrikasyon, Future, House, Science Fiction, Modernism, Prefabrication
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmanın esas odağı yirminci yüzyıl mimarlığında, özellikle ev mimarisinde gelecek tahayyülleri ve bu çerçevede yapılmış tasarımlardır. Yirminci yüzyılın savaş sonrası dönemleri topyekûn savaş sonucu oluşan yıkım sebebiyle inşa edilmiş yahut doğal çevre bakımından muazzam değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Tarihsel ve kavramsal bir altyapı oluşturmak amacıyla çalışma ilk önce on dokuzuncu ve yirminci yüzyılın teknolojik gelişmeleri ve bu doğrultuda ortaya çıkmış yapı tasarım ve teknikleri üzerinde durmaktadır. Bu çalışma ayrıca mimarlığın pratik ve düşünsel boyutunda deneyselliğin ön planda olduğu, 'ev' kavramını ve özel alanı alışılmışın dışında fikirlerin somutlaşma imkânı bulduğu bir laboratuvar olarak görüp çalışmanın merkezine koyarak kısa bir tarih yazımı sunmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda İkinci Dünya Savaşı sonrası geliştirilmiş prefabrik evler esas odak noktasıdır. Savaş sonrası bu dönemde bilimkurgu edebiyatı ve teorisi bir kültürel referans noktası olarak alınarak“modern ev”ve“geleceğin evi”kavramları incelenmektedir. Bu doğrultuda incelenen üç ana örnek; Amerikalı mucit-mimar Buckminster Fuller tarafından ilk önce 1920'lerde tasarlanmış ve daha sonra 1940'ların sonuna doğru revize edilerek üretimi tamamlanmış olan Dymaxion evi, Finlandiyalı mimar Matti Suuronen'in 1965-68 yılları arasında tasarlayıp üretime geçirdiği Futuro evi ve Metabolist akım mensubu Japon mimar Kisho Kurokawa'nın !970 Osaka Fuarı'ndan sonra tasarlayıp inşa ettiği Kapsülleridir.
Özet (Çeviri)
This study dwells on the conceptions of future and house in twentieth century architecture. The post-war periods, which witnessed immense societal and environmental changes, both built and natural, due to massive destructions and losses offered a ground for discussions on the future of cities, housing and daily life and thus were particularly productive in this regard. It presents briefly the nature of technological developments, and the associated principles of design, production and building in the late 19th and early 20th centuries to set the historical context and conceptual framework. It elaborates the history of the experimental aspect of architectural thought and practice, which often took the conceptualisation and production of 'house' at its core and used the private setting as an implementation lab of ideas. The discussion takes to its focus certain prefabricated houses that were developed in the aftermath of the second world war, in conjunction with science fiction literature and theory as a cultural reference point behind their designs. Three major examples are discussed in this scope: the Dymaxion houses designed by R. Buckminster Fuller in the United States of America in 1927 and 1941-47; Finnish architect Matti Suuronen's Futuro which was designed and built between 1965-68; and finally, Kisho Kurokawa's Metabolist Capsules built in 1972 (Capsule House K in Nagano and the Nakagin Capsule tower in Tokyo) after Osaka Expo 70 which was a pinnacle moment in Japanese architecture.