Sacred spaces in Ancient Greece and Anatolia: Architectural insights and sensory journeys of Eleusis and Klaros
Antik Yunan'da ve Anadolu'da kutsal mekânlar: Elefsis ve Klaros'ta mimari bakış açıları ve duyusal yolculuklar
- Tez No: 846216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JULIAN BENNETT, DR. ÖĞR. ÜYESİ PETER LOUIS MARIETTE TALLOEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Antik Gizem Kültleri, Mimari Deneyim, Klaros Kehanet Merkezi, Elefsis Gizemleri, Duyusal Algı, Ancient Mystery Cults, Architectural Experience, Oracle at Klaros, Eleusinian Mysteries, Sensory Perception
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tez, mimari, ritüel ve duyusal deneyimin derin kesişimine odaklanarak, iki önemli antik gizem kültüne, Yunanistan'daki Elefsis Gizemleri ve Türkiye'deki Klaros Kehanet Merkezi'ne ışık tutmaktadır. Arkeolojik bulguları, edebi kaynakları ve iklim koşullarını titizlikle inceleyerek, çalışma Elefsina'daki Telesterion'un ve Klaros'taki Apollo Tapınağı'nın mimari detaylarını, özellikle Geç Helenistik'ten Erken İmparatorluk Roma Dönemi'ne odaklanarak açığa çıkarmaktadır. Bu kutsal mekanların deneyimsel yönleri, mekânsal bozulma, aydınlatma efektleri ve iklim koşulları dahil olmak üzere, katılımcılar üzerindeki etkileri açısından detaylı bir şekilde incelenmektedir. Elefsina'daki Telesterion'un neredeyse simetrik yapısı, tierli oturma düzeni ve gece düzenlenen ayinlerde yapay aydınlatma ile birleşerek derinlemesine bir ortam yaratmaktadır. Anaktoron, kutsal nesneleri barındıran ve sembolik bir ateş içeren, Demeter gibi tanrıların katılımını düşündüren duyusal tetikleyici bir katman eklemektedir. Diğer yandan, Apollo Tapınağı ve yeraltı adytonu benzersiz bir mimari kompozisyon sunmaktadır. Labirent koridorları, kasıtlı karanlık ve değiştirilmiş atmosfer koşulları, dönüştürücü bir duyusal deneyime katkıda bulunmaktadır. Kriptlerdeki yolculuk zor inişleri, sınırlı hareketi ve çeşitli şiirsel ölçülerle karakterize edilen bir kehanet odasını içermekte, gizemli bir atmosfer yaratmaktadır. Bu analiz, Elefsis ve Klaros mekanlarının, mimari seçimlerin ve çevresel koşulların birleşiminin hem katılımcı hem de danışan deneyimlerini karmaşık bir şekilde şekillendirdiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın genel amacı, dini mekanlarda var olan deneyimsel özü anlama derecesini artırmaktır. Bu karmaşık etkileşim, antik gizem kültlerini ve kehanet merkezlerini, mimari, iklim ve duyusal manipülasyonun sorunsuz bir şekilde iç içe geçtiği çok boyutlu alanlar olarak betimleyerek anlama katkıda bulunmaktadır. Bu karmaşık etkileşim, insanlık ile ilahi arasında derin ve anlamlı bir bağlantıyı kolaylaştıran bir katalizör olarak hizmet etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis delves into the profound intersection of architecture, ritual, and sensory experience in the Eleusinian Mysteries and the Oracle at Klaros. Through meticulously examining archaeological evidence, literary sources, and climatic considerations, the study unfolds the architectural designs of the Telesterion in Eleusis and the Temple of Apollo in Klaros, focusing mainly on the Late Hellenistic to Imperial Roman era. The experiential aspects of these sacred spaces, including spatial distortion, lighting effects, and climatic conditions, are scrutinized for their impact on participants. In Eleusis, the Telesterion's near-symmetrical layout creates an immersive environment, intensified by tiered seating and artificial illumination during the nocturnal ceremonies. The Anaktoron adds a layer of sensory triggers, prompting contemplation on the involvement of deities like Demeter. Meanwhile, the Temple of Apollo and subterranean adyton present a unique architectural ensemble. The labyrinthine corridors, deliberate darkness, and altered atmospheric conditions contribute to a transformative sensory experience. The journey through the crypts involves challenging descents, limited movement, and a revelation chamber. This analysis unveils the profound impact of Eleusinian and Klarian spaces, where the confluence of architectural choices and environmental conditions intricately shapes both initiatory and oracular experiences. The overarching objective of this study is to enhance our understanding of the experiential essence inherent in religious settings. It contributes significantly to a comprehensive knowledge of ancient sacred spaces, portraying them as multidimensional realms where architecture, climate, and sensory manipulation intertwine. This intricate interplay serves as a catalyst, facilitating a profound and meaningful connection between humanity and the divine.