Perceived proficiency levels of English language instructors in using technology
İngilizce öğretmenlerinin teknoloji kullanımı konusunda algılanan yeterlik düzeyleri
  1. Tez No: 846217
  2. Yazar: YAĞMUR TAŞ YARDIMCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji yeterliliği, dijital yeterlilik, dijital okuryazarlık, öğretmen öz yeterliliği, Technology proficiency, digital competence, digital literacy, teacher self-efficacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Teknolojinin etkisiyle dönüşen bir çağda, bu araştırma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretim görevlilerinin teknolojik yeterliliklerini incelemektedir. Teknolojinin dünya genelinde günlük yaşama bütünleşmeye başlamasıyla, bu araştırma öğretim görevlilerinin teknolojik yeterliliklerinde nasıl geliştiklerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sınıf düzeyi, kurumsal bağlantı (kamu veya özel üniversiteler), yaş, cinsiyet, öğretim deneyimi ve teknolojik araçlara ayrılan süre gibi teknolojik yeterliliği etkileyen faktörler incelenmektedir. Nicel araştırma yöntemlerine odaklanan ankete dayalı bir yaklaşımın benimsendiği çalışmaya, Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden yükseköğretim düzeyindeki öğretim elemanları katılmaktadır. Kartopu ve uygun örnekleme yöntemleri kullanılarak veriler 144 öğretim görevlilerinden toplandı. 84 kadın ve 60 erkekten oluşan katılımcılar, 20'den 59'a kadar çeşitli yaş kategorilerini kapsayan farklı demografik özellikleri temsil etmektedir. Veriler, 21.Yüzyıl Öğrenmeleri için Teknoloji Yeterliği Özdeğerlendirme Ölçeği (TPSA C-21) (Christensen ve Knezek, 2017) ile toplandı. Elde edilen veriler, bağımsız örneklem t-testleri ve ANOVA testleri ile analiz edilmek üzere SPSS 26 programı kullanılarak incelendi. Bu çalışmanın bulguları, İngilizce dil eğitmenleri arasındaki teknolojik yeterliliğin mevcut durumuna ışık tutarak, dil eğitiminde teknoloji uyumu ve dinamikleri hakkında değerli bilgiler sunmaktadır. Bu etkenleri anlamak, mesleki gelişim girişimlerini bilgilendirmek ve dil öğretiminde teknolojinin kullanımına odaklanmak açısından çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
In an era characterized by pervasive technological advancements, this study investigates the technological competence of English as a Foreign Language (EFL) instructors in Türkiye. As technology increasingly becomes integral to daily life worldwide, this research aims to assess how EFL instructors evolve in their technological proficiency. Factors influencing technological competence, including grade level taught, institutional affiliation (public or foundation universities), age, gender, teaching experience, and the duration dedicated to technological tools, are explored. Adopting a survey-based approach with a focus on quantitative research methods, the study involves tertiary-level instructors from various universities in Türkiye. Utilizing a combination of convenience and snowball sampling methods, data was gathered from 144 Turkish English teachers. The participants, comprising 84 females and 60 males, represent a diverse demographic, spanning age categories from 20 to 59 years. The primary tool for data collection is the Technology Proficiency Self-Assessment Questionnaire for 21st Century Learning (TPSA C-21), an instrument developed by Christensen and Knezek (2017). The researcher employed Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 26.0 to conduct statistical analyses. Utilizing the independent-sample t-test and the ANOVA test, the researcher examined the gathered data to address the research questions. The findings of this study shed light on the current state of technological competence among EFL instructors, offering valuable insights into the dynamics of technology integration in language education. Understanding these factors is crucial for informing professional development initiatives and focusing on using technology in language instruction.