Exploring culturally responsive teaching at an international school context in Northern Iraq
Kuzey Irak'taki bir uluslarası okul bağlamında kültüre duyarlı öğretimin incelemensi
- Tez No: 846253
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SENCER ÇORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kulture duyarlı öğretim, CRIOP çerçevesi, culturally responsive teaching, CRIOP framework
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma, Irak'ta bulunan bir uluslararası okulda kültürel olarak çeşitli öğrenme ortamlarında çalışan öğretmenlerin anlayışlarını ve yaşamış oldukları deneyimleri incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, çokkültürlülük kapsamında kültüre duyarlı öğretim stratejilerinin uygulanmasında yer alan incelikleri araştırmak ve böylece konuyla ilgili mevcut akademik literatürü genişletmektir. Bu nitel araştırma metodolojisi, farklı kültürel geçmişlere ve öğretim deneyimlerine sahip dört seçilmiş öğretmenden alınan mülakat ve gözlem verilerini içermektedir. Veri analizinden beş ana tema ortaya çıkmıştır: Kültürel Farkındalık, Duyarlılık ve Kapsayıcılık; Öğretim ve Öğrenme Yaklaşımları; Dil Politikası ve İngilizce Öğretimi; Sınıf Yönetimi; Veli-Öğretmen İlişkileri. Bu bulgular yalnızca kültüre duyarlı öğretimin kaliteli eğitimi teşvik etmedeki önemini vurgulamakla kalmayıp, aynı zamanda mesleki gelişim programlarını geliştirmek ve kültürel açıdan çeşitli sınıflarda pedagojik stratejileri iyileştirmek için de değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research delves into the understanding and lived experiences of teachers operating within the framework of culturally diverse learning environments, specifically in an international school based in Iraq. The primary objective of this research lies in investigating the intricacies involved in the application of culturally responsive teaching strategies within multicultural classrooms, thereby broadening the expanse of current academic literature on the subject. The qualitative research methodology of this study incorporates data obtained from interviews and observation sessions of four selected teachers, each bringing different cultural backgrounds and teaching experiences to the inquiry. From the data analysis, five major themes were identified: Cultural Awareness, Sensitivity, and Inclusivity; Teaching and Learning Approaches; Language Policy and English Language Teaching; Classroom Management; Parent-Teacher Relationships. These findings not only underscore the importance of culturally responsive teaching in fostering high-quality education but also offer valuable insights to refine professional development programs and ameliorate pedagogic strategies in culturally diverse classrooms.