The effect of form-focused morphological instruction on derivational morphological awareness and vocabulary knowledge of 11th-grade EFL Turkish high school students
Biçim odaklı morfolojik öğretimin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 11. sınıf Türk lise öğrencilerinin türetimsel morfolojik farkındalıklarına ve sözcük bilgilerine etkisi
- Tez No: 846255
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİRDEVS TİJEN AKŞİT, DR. HANDE IŞIL IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenme, biçim odaklı morfolojik öğretim, türetimsel morfolojik farkındalık, sözcük bilgisi, EFL, form-focused morphological instruction, derivational morphological awareness, vocabulary knowledge
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu araştırmanın amacı, serbest temel sözcükleri ve yapım eklerini içeren biçim odaklı morfolojik öğretimin, Türkiye'nin Hatay ilindeki özel bir lisede öğrenim gören 11. sınıf İngilizce öğrencilerinin türetimsel morfolojik farkındalıkları ve sözcük bilgileri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu çalışma yarı deneysel ön test-son test eşdeğer olmayan kontrol gruplu bir araştırma desenine sahiptir. Çalışmaya toplam 61 öğrenci katılmıştır (deney grubu: 30; kontrol grubu: 31). Katılımcılar kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Müdahaleden önce, tüm katılımcılar çevrimiçi olarak uygulanan bir İngilizce yeterlilik testi olan EF Standart İngilizce Testi'ne (EF SET) katılmıştır. Deney grubundaki öğrenciler 6 haftalık bir zaman dilimi boyunca haftada iki kez biçim odaklı morfolojik eğitim almış ve 2 tekrar oturumuna katılmışlardır. Öte yandan, kontrol grubundaki öğrenciler normal okul programlarına devam etmiş ve biçim odaklı morfolojik eğitim almamışlardır. Morfolojik Yapı Testi (türetimsel morfolojik farkındalık testi) (Carlisle, 2000) ve güncellenmiş Kelime Düzeyleri Testi (kelime bilgisi testi) (Webb vd., 2017) tüm katılımcılara ön ve son test olarak uygulanmıştır. Veri analizleri bağımsız ve eşleştirilmiş örneklemler t-testleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar hem deney hem de kontrol grubunun türetimsel morfolojik farkındalıklarında istatistiksel olarak anlamlı kazanımlar elde ettiklerini, ancak deney grubunun kontrol grubundan önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymuştur. Fakat her iki grup da müdahaleden sonra kelime bilgisinde herhangi bir gelişme göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to investigate the effect of form-focused morphological instruction including free base words and derivational suffixes on derivational morphological awareness (MA), and vocabulary knowledge of 11-grade EFL learners studying at a private high-school in the province of Hatay in Türkiye. This study had a quasi-experimental pretest-posttest non-equivalent control group research design. A total of 61 EFL students participated in the study (experimental group: 30; control group: 31). The participants were selected with the use of convenience sampling. Before the intervention, all participants took EF Standard English Test (EF SET), an English proficiency test administered online. During a 6-week timeframe, the students in the experimental group received form-focused morphological instruction twice a week and attended 2 review sessions. On the other hand, the students in the control group continued with their usual school timetable, and received no form-focused morphological training. The Test of Morphological Structure (derivational MA test) (Carlisle, 2000), and updated Vocabulary Levels Test (vocabulary knowledge test) (Webb et al., 2017) were administered to all participants as pre- and post-tests. The data analyses were conducted using independent and paired samples t-tests. The results indicated that while both experimental and control groups made statistically significant gains in derivational MA, the experimental group significantly outperformed the control group. However, neither group showed any improvement in vocabulary knowledge after the intervention.