Farklı 3B yazıcı teknolojisi kullanılarak üretilen geçici restorasyon materyallerinin mekanik özelliklerinin incelenmesi
Evaluation of mechanical properties of temporary restoration materials produced using different 3D printer technologies
  1. Tez No: 846296
  2. Yazar: MEHMET ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA BAŞAK GÜL AYGÜN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3B Yazıcı, Eklemeli Üretim, Geçici Restorasyon, Mekanik Özellikler, 3D Printer, Additive Manufacturing, Interim Restoration, Mechanical Properties
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu in-vitro çalışmanın amacı; SLA, DLP ve LCD teknolojileri kullanılarak üretilen geçici restorasyon materyallerinin mekanik özelliklerinin kazıma yöntemi ve geleneksel olarak üretilen polimetil metakrilat (PMMA) ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada deney grubu olarak stereolitografi (SLA), dijital ışık işleme (DLP) ve likit kristal ekran (LCD) 3B yazıcılar ve kontrol grubu olarak kazıma yöntemi ve geleneksel yöntem kullanıldı. Çalışmaya altı farklı 3B yazıcı (DWS Systems, Formlabs, Asiga, Mega, Vega ve Photon) dahil edildi. ISO 10477: 2004'e göre, boyutları 25×2×2 mm olan dikdörtgenler prizması şeklinde toplam 120 geçici reçine örneği hazırlandı. Dijital üretim yapılacak örneklerin geometrisi bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı (Materialise 3-matic; Materialise) ile tasarlandı. Üretim yönü yatay (0 derece) ve katman kalınlığı 50 µm (n=15) olarak belirlendi. Üretilen numuneler 3-nokta bükülme testi ve mikro sertlik testlerine tabi tutuldu. Weibull analizi yapıldı. Kırık yüzey analizi SEM (Quanta 650 alan emisyonu SEM; FEI) kullanılarak gerçekleştirildi. Verilerin istatistiksel analizi tek yönlü ANOVA ve post-hoc Dunnet T3 testi ile yapıldı (α=.05). Bulgular: DWS (p=.696), FL (p=1.000), AS (p=1.000), VG (p=.375) ve C (p=.494) grupları ML ile karşılaştırılabilir elastik modül değeri gösterdi. FL ve ML istatistiksel olarak benzer bükme dayanımı gösterdi (p=1.000). PH dışındaki tüm 3B yazıcılar C'den istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek mikrosertlik değeri gösterdi. PH tüm gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük mekanik özellikler gösterdi. Sonuç: Çalışmaya dahil edilen 3B yazıcılarda üretilen örnekler farklı mekanik özellikler göstermiştir. Geleneksel yönteme iyi bir alternatif oluştururlar.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this in-vitro study was to compare the mechanical properties of interim restorations produced using SLA, DLP, and LCD technologies with the specimens produced by milling and conventionally manufactured polymethyl methacrylate (PMMA). Material and methods: Stereolithography (SLA), digital light processing (DLP), and liquid crystal display (LCD) 3D printers were used as experimental groups, and milling (ML) and conventional (C) method was used as the control. Six different 3D printers (DWS Systems, Formlabs, Asiga, Mega, Vega, and Photon) were included. According to ISO 10477: 2004, 120 rectangular prism interim resin specimens with dimensions of 25×2×2 mm were prepared. The geometry of the specimens was designed with the CAD software program (Materialise 3-matic; Materialise). The production direction was set horizontally and the layer thickness was 50 µm (n=15). The produced samples were subjected to 3-point bending and microhardness tests. Weibull analysis was performed. Fracture surface analysis was performed using a SEM (Quanta 650 field emission SEM; FEI). Statistical data analysis was performed with 1-way ANOVA followed by the post hoc Dunnet T3 test (α=.05). Results: DWS (p=.696), FL (p=1.000), AS (p=1.000), VG (p=.375), and C (p=.494) groups showed elastic modulus values comparable to ML. FL and ML showed statistically similar flexural strength (p=1.000). All 3D printers except PH showed a statistically significantly higher microhardness value than C. PH showed statistically significantly lower mechanical properties than all groups. Conclusions: The specimens produced on the 3D printers included in the study showed different mechanical properties. Constitute a good alternative to the conventional method.