Sınıf öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi yeterlilik algıları
- Tez No: 846357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLARA DEMİRBULAK, DR. AYŞE YILMAZ VİRLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmenliği, Teknoloji, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, Classroom Teaching, Technology, Technological Pedagogical Content Knowledge
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma sınıf öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi düzeylerini inceleyerek öğretmenlerin yeterlilik algılarını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemini Şanlıurfa ilinde çalışmakta olan 389 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin teknolojik-pedagojik alan bilgilerini belirlemek amacıyla Schmidt & diğerleri (2009) tarafından geliştirilen ve Kaya vd. (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan“Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmanın veri toplama aracı olarak kullanılan bu ölçek likert tipinde 47 maddeden ve 7 alt boyuttan oluşmaktadır. Sınıf öğretmenlerinin teknolojik-pedagojik alan bilgisi düzeylerin cinsiyet, yaş vb. değişkenlere göre farklılık durumları incelenmiştir. Araştırma sonucunda erkek öğretmelerin ölçek alt boyutları olan pedagojik bilgi düzeyleri, teknolojik bilgi düzeyleri, fene ilişkin bilgi düzeyleri, teknolojik pedagojik alan bilgileri, okuma yazmaya, sosyal bilgilere ve matematiğe ilişkin bilgi düzeyleri ve teknolojik pedagojik bilgi düzeylerinin kadın öğretmenlere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yüksek lisans derecesine sahip olan sınıf öğretmenlerinin pedagojik bilgi düzeyleri, teknolojik bilgi düzeyleri, fene ilişkin bilgi düzeyleri, teknolojik pedagojik alan bilgileri, okuma yazmaya, sosyal bilgilere ve matematiğe ilişkin bilgi düzeyleri ve teknolojik pedagojik bilgi düzeylerinin lisans derecesine sahip olan sınıf öğretmenlerine göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bunlara ek olarak bilgisayar sahibi olmayan öğretmenlerin pedagojik bilgi düzeyleri, teknolojik bilgi düzeyleri, fene ilişkin bilgi düzeyleri, teknolojik pedagojik alan bilgileri, okuma yazmaya, sosyal bilgilere ve matematiğe ilişkin bilgi düzeyleri ve teknolojik pedagojik bilgi düzeylerinin, bilgisayar sahibi olan öğretmenlere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte ikamet ettiği yerde internet bağlantısı olmayan öğretmenlerin pedagojik bilgi düzeyleri, teknolojik bilgi ve sosyal bilgilere ilişkin bilgi düzeylerinin ikamet ettiği yerde internet bağlantısı olan katılımcılara göre daha yüksek olduğu, ikamet ettiği yerde internet bağlantısı olan katılımcıların ise fene ve matematiğe ilişkin bilgi düzeylerinin ikamet ettiği yerde internet bağlantısı olmayan katılımcılara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Günlük internet kullanımı 5 saat ve üzeri olan öğretmenler ile hiç internet kullanmayan öğretmenlerin pedagojik bilgi, teknolojik bilgi ve fene ilişkin bilgi düzeylerinin günlük 1-2 saat ve 3-4 saat aralığındaki öğretmenlere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Günlük 5 saat ve üzeri internet kullanan öğretmenlerin teknolojik pedagojik alan bilgisi düzeylerinin günlük 1-2 saat internet kullanan öğretmenlere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Günlük 5 saat ve üzeri interner kullanan öğretmenlerin ise okuma yazmaya ilişkin bilgi düzeyleri ile matematiğe ilişkin bilgi düzeylerinin diğer tüm öğretmenlere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine teachers' perceptions of competence by assessing their technological pedagogical content knowledge. The study's sample comprises of 389 classroom teachers employed in Sanliurfa. The study used a Turkish version of the“Technological Pedagogical Content Knowledge Scale”translated by Kaya et al. (2013) and originally designed by Schmidt et al (2009). This scale, which was used to collect data for the study, consists of 47 items and seven likert subdimensions. Teachers' technological-pedagogical content knowledge was analyzed to see how it varied by demographic factors like age, gender, and more. According to the findings, male teachers have a deeper understanding of the pedagogical knowledge scale's sub-dimensions, including technology, science, technological pedagogical content knowledge, literacy, social studies, and mathematics, than their female counterparts. Teachers with a master's degree were also found to have greater expertise in pedagogy, technology, science, technological pedagogical content knowledge, literacy, social studies, and mathematics, as well as greater expertise in these areas than teachers with a bachelor's degree. Furthermore, it has been established that teachers without access to computers have greater expertise in pedagogy, technology, science, technological pedagogical content knowledge, literacy, social studies, and mathematics than their computer-equipped counterparts. However, it was discovered that teachers who do not have access to the internet at home have a higher level of pedagogical knowledge, technological knowledge, and social knowledge than those who do, and that participants who do have access to the internet at home have a higher level of science and mathematics knowledge than those who do not. The levels of pedagogical knowledge, technological knowledge, and science knowledge of teachers who use the internet for five hours or more per day or never are greater than those who use the internet for one to two hours or three to four hours per day. It has been determined that the level of content knowledge is greater than that of teachers who use the internet for 1-2 hours per day, and that the knowledge levels of literacy and mathematics are greater than those of all other teachers among teachers who use the internet for 5 hours or more per day.